Kultura
OTVORENA 12. IZLOŽBA HT NAGRADA ZA SUVREMENU UMJETNOST U MSU-U ZAGREB

Prve tri nagrade Damiru Očku, A. Kulunčić i Svenu Klobučaru
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
ZAGREB

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, uz otvorenje 12. izložbe HT nagrada za suvremenu umjetnost, dodijeljene su tri prve i ostale nagrade, koje su zaslužili Damir Očko, Andreja Kulunčić i Sven Klobučar.

Prvu nagradu, u iznosu od 75.000 kuna, dobio je Damir Očko. Njegov videorad "DICTA II (safewords)" majstorsko je ovladavanje ne samo medijem nego, ponajprije, i umjetničkim izričajem. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći. Posve obične riječi koje se monotono izgovaraju, u kontrastu s ravnotežom tijela MMA boraca, postaju kakofonija, odražavajući tako otuđenje i prazninu. U svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti rad govori o mnogim aspektima prepletanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Damir Očko tako se bezuvjetno svrstava među najuglednije umjetnike svoje generacije na globalnoj razini. Druga nagrada, i 45.000 kuna, pripala je Andreji Kulunčić za rad ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe", a treća, od 40.000 kuna, ide u ruke Svenu Klobučaru.

U novoj kategoriji "Za mlade" pobjednica je Nives Žarković s radom "Sram te i stid bilo", a dobiva 20.000 kuna.

Hrabro iznoseći u javnost prijeteće poruke pisane ekstremno sirovim i vulgarnim jezikom, Nives u radu pokazuje razmjere grubosti kakve može imati komunikacija u virtualnom prostoru. Zlostavljačke poruke ispisane na crvenom tepihu tako postaju kontrast onom "red carpetu" medijske ikonografije, koji je sinonim za uspjeh, slavu, bogatstvo. Uz nagrađene radove, međunarodni stručni žiri odaje i posebno priznanje u kategoriji "Za mlade" Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada "Homesick".

"HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost primjer je jedne od najuspješnijih suradnji korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj te je ujedno najveća i jedna od najvažnijih hrvatskih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo. HT, kao društveno odgovorna kompanija, snažno podržava i ulaže u kreativan razvoj Hrvatske, u dubokom uvjerenju da suvremena komunikacija i tehnologija mogu svim građanima, bez obzira čime se bavili, već danas svakodnevni život učiniti jednostavnijim, boljim i kreativnijim. Samo u posljednjih 10 godina HT je u hrvatsku kulturu uložio više od 30 milijuna kuna. Svjesni smo da bez ulaganja u kreativnost nema ni napretka našeg društva‘‘, istaknula je direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma Nina Išek Međugorac prilikom svečanog uručenja nagrada. Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja, a ulazak je slobodan.

Peta nagrada - Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna, bit će dodijeljena nakon završetka izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će vrijednu nagradu – tablet Huawei MediaPad T1 8.0.
D. Kovačević
Nina Išek Međugorac

direktorica u HT-u

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost primjer je jedne od najuspješnijih suradnji korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj.
Stiglo 286 prijava
Na natječaj je pristiglo 286 prijava, od kojih je stručno povjerenstvo odabralo 34 za izložbu, pet u kategoriji “Za mlade”, a usto su na izlaganje izravno pozvane tri umjetnice (Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato). Na otvorenju izložbe u MSU-u u petak, 17. svibnja 2019., predstavljeno je ukupno 37 umjetničkih radova koji su konkurirali za najprestižnije nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike