Sport
BIJELO-PLAVI U NEDJELJU IGRAJU DERBI U GORICI

Osijek ne mora srljati,
ali igra za veliki ulog -
treće mjesto i Europu
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Gorica je najugodnije iznenađenje Prve HNL, ali Osječani su dobri i moraju vjerovati u sebe

Pred nogometašima Osijeka je novi izazov, u nedjelju igraju derbi kola u Gorici. Plasman u Europu više ne ne bi smio biti tema, bez obzira na sav oprez ovog svijeta, teško je vjerovati da Osijek u predstojeće dvije utakmice neće uzeti taj toliko željeni jedan bod i definitivno osigurati "ljeto na eurosceni". Sportska priča uvijek vuče naprijed pa se bijelo-plavi više ne bore samo za Europu, već za treće mjesto u Hrvatskoj i duži ljetni odmor.


Nakon svega što se događalo tijekom drugog dijela sezone, bitka za treće mjesto iz perspektive uoči susreta s Goricom uopće ne izgleda loše. Još do prošlog kola bijelo-plavima je "visio" i plasman u Europu, ali nakon pobjede protiv Rijeke priča je dobila novi kontekst. No ako ćemo baš bolovati od matematike, onda ćemo reći kako Osijek u Veliku Goricu ide zaključiti priču o plasmanu na europsku scenu.

Bitka za treće mjesto

Osijek još uvijek ima neke bitke koje treba dobiti, a pokazao je kako sposoban biti protiv najboljih i onda kad najviše treba.


- Nakon pobjede protiv Rijeke pritisak je malo oslabio. Plasman u Europu više ne bi smio doći u pitanje, ali naša misija nije završena sredinom ovog tjedna i nakon susreta s Riječanima. Želimo završiti treći u prvenstvu, imamo pravo na optimizam jer ovog proljeća najbolje igramo protiv izravnih suparnika za mjesto pri vrhu poretka. Uzeli smo bodove i Dinamu i Rijeci i Hajduku, a vjerujem kako ćemo to potvrditi protiv Gorice koja pripada u taj krug - kaže Mile Škorić, kapetan NK-a Osijek.


Raspored nije bio saveznik bijelo-plavima u posljednjem kvartalu prvenstva. Svaka nova utakmica bila je još veći izazov, a ova u Velikoj Gorici je vrhunac.


- Gorica iza sebe ima sjajnu sezonu. Sigurno su najugodnije iznenađenje lige. No nakon što smo pobijedili Rijeku, i mi smo u poziciji u kojoj nemamo više što izgubiti. Sve je u našim rukama, odnosno nogama, želimo biti treći, pa tu ambiciju moramo pokazati i protiv današnjeg rivala. Znamo kako to neće biti laka utakmica, ali ako budemo bili u stanju ponoviti igre iz posljednja dva susreta, onda neće biti problema - dodaje Škorić, kapetan bijelo-plavih.
Promjene

Sezona je pri kraju, a to znači kako se problemi na kadrovskom planu gomilaju. Osijek je već duže vrijeme u ritmu kada igra utakmice svaka tri-četiri dana. To uzima danak, dosta je ozljeda, a svako prvenstveno kolo poneki igrač preskoči zbog žutih kartona.


- To su uobičajene stvari. Stigao nas je i umor. No ne možemo u tome tražiti nikakve isprike jer je i drugima isto kao i nama - dodaje Škorić.


Ipak, taj ubrzani ritam uzima žrtve u svim aspektima. "Visoki datum" sezone prije svega znači kako će uvijek biti onih koji su out, a Osijek na popisu ozlijeđenih i kartoniranih ima dosta, a najgore je što se radi o važim ljudima za osječku momčad. Bolest je stigla i trenera Dinu Skendera, no on će za razliku od nekih igrača biti u nedjelju u Velikoj Gorici.


- Marin Pilj ima tri žuta kartona i to je pravi hendikep za nas jer se pokazao kao motor naše igre u posljednjim utakmicama. Izvjestan je izostanak i Laszla Kleinheislera kojeg i dalje muči zadnja loža, već od prije nemamo Bočkaja, Hetnyja, Marina i Dugandžića. Zato u ovom trenutku mogu reći samo jedno - u Velikoj Gorici izvest ćemo najbolje što imamo na raspolaganju - kaže Karlo Primorac, prvi pomoćnik Dine Skendera.


U konkurenciju se vraćaju Domagoj Pušić i Dmitro Lopa koji su odradili suspenziju zbog žutih kartona.


- Obojica će konkurirati za prvu postavu. To je sve što mogu reći u ovom trenutku - kaže Primorac.


Gorica ima odličnu sezonu. Kao debitant dobro su uzburkali vode u Prvoj HNL. Na početku sezone nitko ih nije vidio u poziciji u kojoj se nalaze danas. Zadržali su se u utrci za Europu gotovo do kraja, sada su im "akcije" pale, ali u nekom ludom raspletu prvenstva još uvijek imaju izglede za euroscenu. I na tom putu im stoji baš Osijek koji ima svoje planove. Zato će to biti zanimljiv okršaj.


- Gorica je doista najugodnije iznenađenje prvenstva, došli su iz Druge lige i poremetili planove svima. Jesenas su imali problem domaćih utakmica, ali i to se promijenilo. Posljednja četiri susreta na domaćem terenu su dobili, zabili su 12 pogodaka, a u to ulaze utakmice s Rijekom i Hajdukom. I to dovoljno govori o kakvoj se momčadi radi - kazao je Karlo Primorac.


Najbolja je vijest što Osijek u nedjeljnoj utakmici ne mora juriti po pobjedu, jasno, ona je poželjna u kontekstu osvajanja trećeg mjesta, ali ne mora se ići grlom u jagode. Postoji posljednje kolo u kojemu u Gradski vrt dolazi Inter i tu će moći napraviti konačni korak prema trećem mjestu, s obzirom na to da Hajduk gostuje u Maksimiru kod Dinama i teško će nešto osvojiti.


- Zašto drugima prepustiti da ti rješavaju sudbinu kad to možeš učiniti sam - zaključio je Primorac.
Koliko god Gorica ove sezone bila dobra, protiv Osijeka je u svim utakmicama uglavnom imala više sreće nego pameti i zato bijelo-plavi nemaju pretjeranog razloga za respekt. Trebaju se samo prisjetiti kako su ih jesenas doslovce razbili na njihovu stadionu i onda to primijeniti u nedjelju. Nema tu puno filozofije. Osijek je bolja momčad i u to mora vjerovati te treba ići po pobjedu kojom će potvrditi da zaslužuje mjesto pri vrhu tablice i u Europi.


Dalibor Keler
derbi
OSIJEK PUN SAMOPOUZDANJA U GORICU
GORICA*-**OSIJEK

Početak: nedjelja u 19 sati

Kahlina**Malenica

Mtchedlishvili**Škorić

Čagalj* Guti

Oboabona**Lončar

Špičić**Šorša

Maloča**Žaper

Marina**Pušić

Dvorneković**Talys

Ndiaye**Boban

Lovrić**Špoljarić

Zwolinski**Marić

Stadion: Gradski

Kapacitet: 8000

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)
35. KOLO
SUBOTA

16.30

Inter-Zaprešić - Dinamo

19 sati

Rijeka:Lokomotiva

NEDJELJA

16.30

Hajduk - Istra 1961

19 sati

Gorica - Osijek

PONEDJELJAK

Rudeš - Slaven Belupo
MEĐUSOBNI SUSRETI
GORICA **- **OSIJEK**3**1**1**1**4:4
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

Najčitanije iz rubrike