Sport
KUP HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

NEXE s 12 minuta više
isključenja bio blizu senzacije
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Jaganjac postigao 11 pogodaka za Našičane, jedan više od Ivana Sršena, igrača NEXE-a na posudbi u Zagrebu

Rukometaši PPD Zagreba ostvarili su četvrtu ovosezonsku pobjedu nad NEXE-om nakon koje će u nedjelju krenuti po 17. uzastopni naslov Kupa Hrvatske.

Bilo je to polufinale koje je u svakom pogledu zaslužilo epitete finale prije finala i najvećeg hrvatskog derbija. Sudar našičke i zagrebačke momčadi na Festivalu rukometa u Poreču bio je iznimno zanimljiv, premda oba trenera sigurno mogu izreći zamjerke, prvenstveno na igri u obrani svojih igrača. NEXE nije bio daleko od senzacije i druge ovosezonske pobjede nad vječnim prvakom. Na strani "zagrebaša" prevaga je bio sjajni Ivan Sršen, koji je bio nezaustavljiv za momčad čiji je još uvijek član (na početku sezone iz NEXE-a posuđen PPD Zagrebu, nap. a.). Ključ je bio i u nekoliko olako izgubljenih lopti Našičana u situaciji kada je susret mogao otići u drugom smjeru te sigurno i činjenica što je Horvatov sastav imao čak 14 minuta igrača manje. S druge strane, PPD Zagrebu samo je jednom isključen igrač.

Isključenja

U rosteru hrvatskog prvaka i ovaj put je bio Igor Vori, koji je "odmrznuo" mirovinu i stavio se još jednom na raspolaganje Branku Tamšeu. Trener NEXE-a Hrvoje Horvat ni u ovoj važnoj utakmici nije mogao računati na Tomija Vozaba i kapetana Marka Mrđenovića, a nakon više od šest mjeseci imao je na raspolaganju vratara Mihaila Radovanovića, koji je ulazio u igru braniti sedmerce, s obzirom na to da je ponovno na vratima sjajan bio Moreno Car, uz Halila Jaganjca najbolji u redovima NEXE-a. Kako je Jaganjac ušao u utakmicu s kompletnim arsenalom pokazao je već u prvih deset minuta, kada je postigao tri od četiri pogotka svoje momčadi, a do četvrtog ga je pogotka u tom vremenu spriječila vratnica. Kod vodstva NEXE-a 8:7 u istom Zagrebovu napadu isključeni su Tomić i Lavrič. Nije takvu brojčanu prednost iskoristio PPD Zagreb, nego tek nekoliko trenutaka nakon što je NEXE ponovno bio kompletan. Bičanić je pogodio izvana za prvo vodstvo hrvatskog prvaka (10:9) u 20. minuti. Dvije minute kasnije Gadža je pogodio gredu, a Kastelic uputio precizan šut iz svoga vratarskog prostora za vodstvo "zagrebaša" 12:10. Premda je Jelinić vratio rezultat u egal (13:13), na odmor se otišlo s prednosti "zagrebaša" od dva razlike. I s dva igrača više na strani zagrebačkog sastava.

Odluka u završnici

"Revolveraški" je započelo drugo poluvrijeme u kojemu je NEXE i s brojčanim hendikepom stigao do izjednačenja, nakon što su igrali bez vratara. Uslijedilo je ponovno razdoblje u kojemu su Našičani držali minimalnu prednost. Do koje su ponovno stigli kada je Jaganjac postigao svoj sedmi pogodak lakim šutom u praznu mrežu. U 39. minuti Našičani su preko Vide prvi put na utakmici poveli i dva razlike (22:20) pa je trener PPD Zagreba, Slovenac Branko Tamše, zatražio time out. Imali su tada Našičani na vratima sjajnog Morena Cara. Koji ipak nije mogao ništa u 43. minuti kada je Ivan Sršen presjekao loptu i u kontri pogodio za 23:23. U 49. minuti prvi i jedini sedmerac NEXE-a dosuđen na utakmici (PPD Zagreb ih je imao sedam, nap. a.) nije iskoristio Saša Barišić-Jaman. Zato je PPD Zagreb iskoristio sve svoje sedmerce, šest puta s crte uspješan je bio Mandić, a sedmi je postigao Sršen, koji je donio svojoj aktualnoj momčadi dva pogotka prednosti. U završnih deset minuta u igru je ipak ušao Igor Vori. NEXE je zaigrao 5-1 obranu. Kod vodstva Zagreba 30:29 Vida je skočio s desnog krila iz izrazito lošeg kuta što je Ristanović lako obranio. U završnici odgovornost u momčadi PPD Zagreba preuzeo je Mrakovčić, koji je u završne dvije minute postigao tri uzastopna pogotka. Ipak, sve dvojbe riješene su doslovce u posljednjim trenutcima susreta. Vida je s desnog krila pogodio za smanjenje vodstva PPD Zagreba 32:31, Tamše je 18 sekundi prije kraja zatražio time-out, nakon kojeg je Vlah iz solo akcije pogodio za rješenje pitanja prvog finalista Kupa Hrvatske za rukometaše.


Krešimir Lacković
PPD ZAGREB *33 (17)

NEXE *31 (15)

POREČ - ŠRC Žatika. Gledatelja: 3000. Suci: Boris Milošević i Matija Gubica (Osijek).

PPD ZAGREB: Ristanović (3+1), Kastelic 1 (4+0), Ereš. Vistorop, Mrakovčić 4, Božić-Pavletić 3, Kontrec 1, Burić 1, Sršen 10(1), Potočnik 1, Ravnić, Mandić 7(6), Hrstić, Bičanić 2, Vlah 3 i Vekić.

NEXE: Car (13+0), Radovanović, Lelić, Šipić 4, Gadža 5, Leban 1, Eter, Zrnić, Barišić-Jaman, Jelinić 1, Vida 3, Lavrič, Tomić 2, Jaganjac 11, Buvinić 5 i Celebi.

SEDMERCI: PPD Zagreb 7(7), NEXE 1(0); ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 2 minute (Kontrec 2), NEXE 14 minuta (Tomić 2+2, Lavrič 2+2, Šipić 2, Barišić-Jaman 2, Buvinić 2).
Možda ste propustili...

DERBI SUSRET PAKET24 PREMIJER LIGE ZA RUKOMETAŠE

Vori: NEXE je sad kao ranjeni lav, Vuja će već nešto smisliti

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

Najčitanije iz rubrike