Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA RAJ ZA BICIKLISTE

Čak 240 kilometara staza čeka goste
Objavljeno 18. svibnja, 2019.

Cikloturizam na svjetskoj razini bilježi ubrzani rast, a Osječko-baranjska županija s gotovo 240 kilometara biciklističkih staza spremno je dočekala taj turistički trend. Sve je više zaljubljenika u aktivan odmor koji žele ljepote Slavonije i Baranje upoznati na dva kotača.

S ciljem daljnjeg razvoja kontinentalnog turizma i njegovih selektivnih oblika, s posebnim naglaskom na razvoju cikloturizma, Osječko-baranjska županija provela je projekt Biciklističkim rutama kroz Slavoniju i Baranju te je u provedbi novi projekt sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma, koji nastavlja već započetu cikloturističku priču na području županije.

Najvažnije biciklističke rute kroz Slavoniju i Baranju dva su EuroVelo pravca. Ruta Dunav, dio EuroVelo 6 - Atlantik - Crno more i koridora 9 i 1 glavnih cikloturističkih ruta u Hrvatskoj, ruta Drava, dio EuroVelo 13 - Put željezne zavjese i koridora 1 glavnih cikloturističkih ruta RH i ruta Panonski put mira, koja je uspostavljena suradnjom Osijeka i Sombora.

Rute Dunav, Drava i Panonski put mira sve više privlače inozemne goste, kojima su, osobito u Baranji, na raspolaganju i brojni smještajni kapaciteti koji nude posebne uvjete za bicikliste, a označeni su Bike&Bad oznakom.

Sve je više i manifestacija koje povezuju kulturne, turističke, gastronomske i enološke sadržaje s biciklizmom. Tako je nedavno u Baranji održana rekreativna biciklijada pod nazivom Deer and Bike, a u nedjelju, 19. svibnja, u Donjem Miholjcu starta utrka Tour de Slavonija i Baranja, koja će se voziti kroz Hrvatsku i Mađarsku. Istog dana vozi se i biciklijada Baranjski surduci, i to prvi put u organizaciji Udruge kreativnih biciklista Baranje. Najavljuju uzbudljivu vožnju prirodnim ljepotama Baranje te prvo, vođeno i organizirano istraživanje baranjskih surduka biciklima.

Sredinom lipnja vozi se atraktivna utrka - Baranja night trail, a krajem lipnja u organizaciji Udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri u suradnji s Udrugom građana VeloArt iz Osijeka kreće biciklijada pod nazivom Vožnja biciklima kroz tri države.

Manifestacija koje ujedinjuju turizam, sport i zabavu sve je više, što govori u prilog i turističkim planovima Osječko-baranjske županije, koja, uz brojne druge oblike turizma, velik naglasak stavlja upravo na cikloturizam.

Igor Mikulić
Sve je više i manifestacija koje povezuju kulturne, turističke, gastronomske i enološke sadržaje s biciklizmom
Možda ste propustili...