Novosti
PROSJEČNA CIJENA STAMBENOG KVADRATA JE 11.819 KUNA

Cijene nekretnina neprimjereno visoke
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
"Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, ponajprije prema lokaciji, a potom i prema vrstama i kvaliteti objekata. U ruralnim su područjima cijene izrazito niske i nekretnine je teško prodati. S druge strane, na obali i u većim gradovima potražnja znatno nadmašuje ponudu pa su cijene trenutno neprimjereno visoke", istaknuo je potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financije Josip Zaher na Forumu poslovanja nekretninama u Šibeniku. Naveo je kako po dinamici rasta cijena prednjači Zagreb, gdje su prošle godine cijene stambenih nekretnina porasle za više od deset posto. Slijedi ga Jadran s rastom cijena od 5,3 posto, a na ostalim je područjima zabilježen izrazito skroman rast, 0,5 posto.


U 2018. je godini prosječna cijena četvornog metra novog stana (bez POS-a) iznosila 11.819 kuna. To je rast od 6,2 posto u odnosu prema 2017. Situaciju za kupce donekle popravlja mjera subvencioniranja kamata stambenih kredita te lakša dostupnost i niži troškovi stambenih kredita.


Sudionicima Foruma predstavljen je i nadzor rada posrednika u prometu nekretninama, što će biti u nadležnosti Državnog inspektorata. Da Državni inspektorat nije represivni aparat, nego partner gospodarstvenicima, rekao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor. "Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada bit će nam transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te će funkcionirati prema načelu jednakosti svih građana prema zakonu", rekao je Mikulić. Dodao je i da se uvode znatne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima povezane s prekršajnim postupkom. Naglasak će biti na mogućnosti otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one nisu teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.
Forum poslovanja nekretninama se u organizaciji HGK-a i Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a održava dvaput godišnje. D.Pav.