Novosti
ODUSTAJU NAKON SEDAM GODINA EKSPERIMENTA NA TISUĆAMA UČENIKA

Iza smanjenja kvota gimnazijalcima krije se ukidanje strukovnih gimnazija
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Ministarstvo u sljedećim godinama zapravo planira povećati broj gimnazijalaca, a smanjiti broj strukovnjaka

Punih sedam godina eksperimentira se na tisućama srednjoškolaca u programima takozvanih strukovnih gimnazija - strukovnih škola u kojima učenici uz stručne predmete imaju i opće gimnazijske. Ti su ih programi trebali bolje pripremiti za tržište rada i nastavak obrazovanja od klasičnih strukovnih škola i gimnazija. No ova će djeca od jeseni to i ostati, samo pokusni kunići. Jer od takvih se škola odustaje i u sljedeću školsku godinu neće se upisati ni jedan strukovni gimnazijalac. Razlog - svrha i koncept nisu jasno definirani. Trenutno ih je u cijeloj Hrvatskoj 1414 u 15 strukovnih škola, a oko 700 ih je do sada maturiralo. Prošle godine mogla su se upisati 383 učenika u 15 škola i pet programa - tehničke, ekonomske, turističke, zdravstvene gimnazije i gimnazije održivog razvoja.

Novi programi
Školama koje izvode eksperimentalne programe predloženo je da umjesto razreda eksperimentalaca mogu upisati neki od postojećih gimnazijskih ili strukovnih programa. Istražili smo što su ove škole odlučile i došli smo do zanimljivog saznanja - većina njih će nadomjestiti gubitak novim razredom strukovnjaka, samo tri škole uvode neki postojeći gimnazijski program, a tri gube razrede.

To bi zapravo značilo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u novu školsku godinu neće upisati znatno manje gimnazijalaca, a više strukovnjaka nego prošle godine, kao što se na prvi pogled iščitava iz odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole. Jer velik broj mjesta eksperimentalaca koji je bio lani u gimnazijama sada je otišao u strukovne programe. Da nije došlo do ukidanja strukovnih gimnazija, pravi bi broj ukinutih mjesta za gimnazije bio neznatan. Naime, Ministarstvo planira upis 429 gimnazijalaca manje, a 169 učenika u četverogodišnjim strukovnim školama više. Podsjećamo, 383 upisna mjesta za strukovne gimnazije bilo je lani. Tehnička škola u Čakovcu program tehničke gimnazije mijenja programom prirodoslovno-matematičke gimnazije, varaždinska Medicinska škola umjesto zdravstvene imat će program prirodoslovne gimnazije, a Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu umjesto eksperimentalne turističke uvodi program jezične gimnazije. Druge eksperimentalne strukovne gimnazije u većini odlučile su se za četverogodišnje strukovne programe – odobrena su im 144 mjesta. Zadarska Medicinska škola Ante Kuzmanića umjesto zdravstvene gimnazije upisat će razred fizioterapeutskih tehničara. Gospodarska škola Varaždin jedina je imala dva ekspermentalna programa – ekonomske i turističke. Odlučili su gubitak kompenzirati razredom turističko-hotelijerskih komercijalista te dodatnim razredom hotelijersko-turističkih tehničara, kao i Srednja strukovna škola u Vinkovcima. A u tom istom gradu u Tehničku školu Ruđera Boškovića upisat će se ove godine razred više tehničara za mehatroniku umjesto u program tehničke gimnazije. Medicinska škola Osijek dobit će razrede dentalnih te zdravstveno-laboratorijskih tehničara, a splitska Ekonomsko-birotehnička škola razred više ekonomista, ali u odjelu za sportaše. Odjel za sportaše dobit će Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, također umjesto ekonomske gimnazije. Dubrovačkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi dolazi razred upravnih referenata, a Tehničkoj školi u Zagrebu ide dodatan razred tehničara za računalstvo.

Bez razreda ostat će splitska Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – jedina koja je izvodila eksperimentalni program gimnazije održivog razvoja, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik i Elektrostrojarska škola Varaždin.

No bez cijelih razreda ostat će i mnoge obične strukovne škole ove jeseni. Strojarska i prometna škola Varaždin upisat će 30 prvaša manje, kao i varaždinska Elektrostrojarska. Ekonomska i turistička škola Daruvar i Tehnička škola Ruđera Boškovića u Vinkovcima ostaje bez njih 28, Prometna škola Rijeka gubi 24 mjesta, Ekonomska škola Požega 20, kao i požeška Tehnička škola, Tehnička škola u Slavonskom Brodu, Tehnička škola Kutina i Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci. Srednja strukovna škola u Samoboru gubi cijeli razred s 22 mjesta, a Tehničkoj školi u Zadru kvota je smanjena za 14 mjesta.

Više matematičara
Nekim su gimnazijama pak odobreni novi razredi - i to uglavnom u općim programima. Među njima je izuzetak III. gimnazija Osijek, koja će dobiti cijeli razred "matematičara" više. Ove će se godine moći upisati 156 učenika u čak šest razreda, dok je lani bilo mjesta za 130. Cijeli razred gimnazijalaca više, ali u općem programu dobit će i Srednja škola Mate Blažine iz Labina (48 mjesta za razliku od prošlogodišnja 24). Više gimnazijalaca upisat će i zagrebačka IV. gimnazija. Lani se moglo upisati 130, a ove godine predviđeno je 156 mjesta za šest razreda. Razred više ide i X. gimnaziji "Ivan Supek" Zagreb. Ova će škola moći upisati 26 učenika više u programu opće gimnazije – a ukupno 156 učenika.

Da je zapravo namjera Ministarstva znanosti i obrazovanja povećavati broj gimnazijalaca, a smanjivati broj strukovnjaka, vidljivo je iz smjernice osnivačima kojom se trebaju voditi prilikom izrade prijedloga nove mreže srednjih škola - povećati broj gimnazijskih programa s 31,28 na 40 posto, a strukovnih sa 65,34 smanjiti na udio od 60 posto. Tako bi broj gimnazijalaca do 2024./2025. školske godine trebao porasti za oko 4000 učenika, a broj strukovnjaka smanjiti se za oko 5000.

Jasenka Pejaković
prebacivanje
GUBITAK ŠKOLE POKRIVAJU NOVIM PROGRAMIMA
NAJVIŠE GUBE GIMNAZIJE U SLAVONIJI
Razrede gube neke gimnazije u općim i jezičnim programima, poglavito u Slavoniji. Jedna je od njih Gimnazija Požega - ukida se program jezične gimnazije pa je na izbor požeškim osmašima ostavljen samo opći i prirodoslovno-matematički program. Planiran je upis 80 učenika u četiri razreda, a lani 120. I druga slavonska gimnazija, ona u Novoj Gradiški, ostaje bez cijelog razreda. Ove će godine moći upisati samo tri razreda u program opće gimnazije. Bez razreda ostaje i slavonskobrodska Gimnazija “Matija Mesić”, a i Gimnaziju Vukovar moći će upisati manje zainteresiranih osmaša. Prošle godine ta škola imala je 144 mjesta, ove godine 132.
UPIS SAMO 36 ZIDARA I 18 TESARA
Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru može u novu školsku godinu upisati čak dva razreda više, a dobivaju elektroinstalatere, plinoinstalatere i autolimare. Razred više za turističko-hotelijerske komercijaliste dobiva Ugostiteljska škola Opatija, a više je mjesta i za Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu Zadar, ali i u Turističko-ugostiteljskoj školi Split, koja će upisati dodatan razred kuhara, dok je Drvodjelskoj tehničkoj školi u Vinkovcima odobren upis drvodjelskih tehničara. I Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu odobreno je 20 mjesta više - tri mjesta za zlatara i puškara, dok je jedno mjesto za to staro zanimanje puškara odobreno i Srednjoj školi u Dugoj Resi. Tri bačvara mogu se upisati u Srednjoj školi Josipa Kozarca Đurđenovac. Što se tiče nekih od najdeficitarnijih zanimanja, planiran je upis samo 36 zidara i 18 tesara u cijeloj Hrvatskoj.
Možda ste propustili...