Novosti
ODBIJEN PRIJEDLOG OBRANE BIVŠEG PREMIJERA

Ivo Sanader ne izlazi na slobodu
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbilo prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da ga puste iz istražnog zatvora gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska. Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku na temelju koje je zatvoren. "Izvanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora jer smatraju da o njemu ne mogu odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog, ne objavljuju. Time što nema javne objave, odluke bi se trebale moći pobijati", kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Ustvrdila je da je riječ o krivoj praksi, kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila i ustavnu tužbu. Na pitanje misle li da će na Ustavnom sudu imati više sreće, odvjetnik Čedo Prodanović je kazao da to nije stvar sreće već "pravno pitanje".

"Bit našeg prijedloga zasnivala se na tome da smo tvrdili da nemamo dokaz da je presuda pravomoćna, jer ga nismo dobili. Postoji javni pogovor, a ako nije pravomoćna, postoji mogućnost da se obratite Županijskom sudu za ukidanje pritvora jer je to moguće do pravomoćnosti. Županijski sud je stajališta da, s obzirom na uvriježenu praksu Vrhovnog suda da se takve stvari usmeno rješavaju, a tek onda pismeno, nemamo formalne pretpostavke da se njima obratimo", kazao je Prodanović.

Na pitanje je li u ovom slučaju problem samo sudska praksa ili i zakonska rješenja, Sloković je kazala da nam "zakon nije savršen, ali je još veći problem što se ustalila pogrešna sudska praksa." "Trenutno u zatvoru ne znaju koji je pravni status gospodina Sanadera", ustvrdila je.

Sanader je u zatvoru od 4. travnja. Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina, no to će službeno biti poznato tek kada pravomoćna odluka bude napisana i dostavljena strankama u postupku. H
Možda ste propustili...