Novosti
SUSRET U OPATIJI

Mogu li se radnici iz javnog sektora prebaciti u realni?
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Ministrica Žalac podsjetila je da 80 posto ulaganja u našu zemlju dolazi iz Europske unije

S namjerom da se u javnost pošalju poruke optimizma i uspješni primjeri, kao suprotnost u medijima učestalo plasiranih loših vijesti, u Opatiji je u petak započela trodnevna znanstveno-stručna konferencija u organizaciji osječkog Ekonomskog fakulteta.

Petnaesta je, naime, godina kako taj fakultet u suradnji s partnerskim institucijama organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju "Interdisciplinary Management Research".

- Ono što ovu konferenciju, osim značajne tradicije i opstojnosti, čini posebnom jest kontinuirani poticaj mladim znanstvenicima - doktorandima koji, uz mentoriranje, imaju priliku predstaviti rezultate svog znanstveno-istraživačkog rada, a što im omogućava daljnji razvoj u tome procesu - pojašnjava Boris Crnković, dekan EFOS-a, koji je nametnuo pozitivan "mindset" ove konferencije.

U sklopu nje tradicionalno se, suradnjom s akademskom i poslovnom zajednicom te institucijama javnog sektora, organizira i okupljanje domaćih ekonomskih stručnjaka koji debatiraju o aktualnim temama. Ove godine dva su panela, fokus prvog je na budućnosti razvojnih politika Europske unije, drugog na izazovima hrvatskog gospodarskog (ne)snalaženja.

Ministrica Gabrijela Žalac, kao sudionik prvog panela, podsjetila je da 80 posto javnih ulaganja u našu zemlju dolazi iz Europske unije, ali i istaknula činjenicu da je članstvo donijelo veći BDP i veće zapošljavanje. Polemiziralo se, uobičajeno, je li Hrvatska "neto" gubitnik ili dobitnik, a Luka Burilović, predsjednik HGK-a, stava je kako bi se dio mladih odlučio na odlazak iz Hrvatske i da ne postoji program razmjene Erasmus.

U drugom panelu glavnu riječ vodili su predstavnici realnog sektora, među njima i dvojica Osječana - Mato Škojo iz Mlinara i Krešimir Bubalo, financijski direktor Peveca. Osnovno pitanje je bilo može li se dio zaposlenih iz javnog sektora prekvalificirati u realni sektor. Bubalo, koji ima iskustvo rada i u javnoj upravi kao i u realnom sektoru, ističe kako je gotovo jednako "teško naći i pravog čovjeka, ali teško je i otpustiti."

- Moj odgovor je da radnika morate platiti, stoga je naš cilj u Pevecu da netoplaća bude tisuća eura - istaknuo je Bubalo.

Mato Škojo slikovito ovu temu pokazuje na primjeru Mlinara. "U Mlinaru svaki zaposlenik kada dođe na svoje radno mjesto točno zna što će taj dan raditi. No je li tako i u javnom sektoru?" pita se Škojo.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...