Osijek
VIDLJIVE VIZURE IZAZOVNOG PROSTORA U TVRĐI

Već skidaju skele sa Stare pekare i popločavaju Trg
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Pri uređenju su pronađene pekarske peći iz 19. stoljeća, koje će biti restaurirane

Sa sjeverne strane zgrade Stare pekare, u osječkoj Tvrđi, na kojoj već mjesecima traju radovi, vrijedni 66 milijuna kuna, ovih je dana počelo skidanje skele, a već je počelo i popločavanje Boškovićeve ulice, koja vodi prema Trgu Vatroslava Lisinskog, te priprema podložnih slojeva za popločavanje cijelog Trga.

Iako svibanj zbog obilnih i stalnih kiša građevinarima u tom projektu nije išao u korist, u Gradu Osijeku tvrde kako je sada već sasvim izvjesno da bi radovi na uređenju tog dijela Tvrđe trebali biti gotovi u roku, odnosno do prosinca ove godine. Kako bi i javnost izvijestio o tijeku radova, Upravni odjel za programe Europske unije Grada Osijeka u petak je organizirao i zajedničku šetnju za novinare gradilištem i kroz objekt Stare pekare, i to u pratnji glavnog arhitekta i tvorca idejnog rješenja tog prostora Brune Rechnera.

- Ovaj je objekt i prostor bio izazov i u projektiranju, i u rekonstrukciji, i u pregradnji, ali sada smo u fazi kada više nema nepoznanica i kada smo izišli iz grubih i mokrih radova. Srećom, neočekivanih je situacija bilo manje od očekivanih, pa sada već možemo vidjeti kako će za pola godine izgledati ovih 4600 četvornih metara - naglasio je arhitekt Bruno Rechner.

Tako sada znamo da će glavni ulaz u zgradu biti sa sjeverne, dvorišne, strane, a ne s Trga i upravo se na tom mjestu nalazi i jedini dograđeni dio objekta, a riječ je o ustakljenom aneksu, kojim se ulazi u prizemlje i dolazi na glavnu recepciju. Ovdje će se moći dobiti osnovne informacije o sadržaju zgrade, ali i obaviti prijava i odjava za hostel, koji će biti smješten na prvom katu, a vodit će ga Hrvatski ferijalni i hostelski savez. U prizemlju će se nalaziti i veliki restoran, sa 100 mjesta, od kojih će 68 biti unutrašnjih, a 32 na terasi. Restoran će biti opremljen vrhunskom kuhinjom, a neće biti vezan isključivo uz hostel, nego otvorenog tipa. U prizemlju će biti i dvije manje sale za prezentacije, a poseban su raritet prizemlja sačuvane uzidane stare krušne peći iz 19. stoljeća, koje će biti restaurirane i uklopljene u prostor. Na prvom će se katu nalaziti sobe hostela, i to s jednim, dva ili četiri kreveta (ukupno 54 ležaja). Posebnost je tih soba što su na zidovima stare vojarne pronađeni i konzervirani grafiti iz 1803. godine, a iza kojih se kriju imena vojnika, ili crteži franjevačke crkve dok je još na njoj bio minaret stare turske džamije. Na drugom je katu pronađeno idealno rješenje za buduće interaktivne prostore, na način da je sačuvan pogled na svodove, a prostor za udruge i sveučilišne radionice smješten je u boksove do 20-ak kvadrata. U potkrovlju je prostor velike konferencijske dvorane, sa 150 sjedećih mjesta.

- Što se tiče vanjskih radova na zgradi, njih smo završili, a za unutrašnje nisu bitne vremenske prilike. U vezi s Trgom, nadamo se da ćemo imati bolje ljeto od proljeća i da ćemo ga završiti u roku - poručio je Krunoslav Plečaš iz Odjela za programe EU-a.

Nefreteta Z. Eberhard
Nepovratno 52 milijuna kuna
Projekt hostelskog i edukativnog centra Stara pekara i Trga Vatroslava Lisinskog vrijedan je 66 milijuna kuna, od čega su nepovratna sredstva iz EU fondova 52 milijuna kuna. “Prostori na drugom katu zasigurno će biti dodijeljeni onima koji će moći pružiti nešto prezentno. Naime, nije cilj ovdje imati nečije urede, nego ovaj prostor treba biti do te mjere atraktivan da imate uvijek neki razlog da se popnete na drugi kat. Oni koji dobiju mjesto moraju djelovati prezentno i imati veze s kulturom i turizmom”, naglasila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka, te dodala kako radovi na uređenju infrastrukture Tvrđe neće početi prije nego što završe Dani hrvatskog turizma u Osijeku, koji će se održati u listopadu ove godine.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike