Osijek
DIGITALNA ETIKA

Upadamo u neizbježno
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
U Klubu knjižare Nova održana je u četvrtak tribina "Digitalna etika i perspektive digitalne etike", čiji naziv samo naslućuje da se o toj temi moraju brinuti i raspravljati gotovo svi ljudi u suvremenom svijetu jer nema čovjeka koji se, ne svakodnevno, nego svakog trenutka, ne susreće s pogodnostima, ali i zamkama suvremenog (digitalnog) načina života. O toj su temi govorili inicijator tribine doc. dr. sc. Zdravko Perić, s Filozofskog fakulteta Osijek, dr. Marija Kribl, specijalistica obiteljske medicine, a moderatorica, ali i aktivna sudionica razgovora, bila je prof. Miriam Goll.

Već sama pojava tribine takvoga tipa svakako se može pohvaliti jer su se tijekom razgovora sudionika tribine mogli samo naslutiti problemi digitalizacije svega oko nas i zamke otuđenja, koje su već vrlo vidljive, a svakim će danom postajati sve veće. Upravo je na to ukazala dr. Kribl, koja se, među ostalim, stručno bavi patologijom suvremenog života. Dr. Perić, uz kratak povijesni razvoj razmišljanja o etici od Aristotela do Kanta, lako je objasnio da digitalna etika razmatra odnos čovjeka i stroja (računala), za razliku od etike, koja je bila temeljena na odnosu čovjeka i čovjeka.

Vrlo aktivno uključivanje posjetitelja u raspravu dokaz je da se ovakve tribine moraju održavati često, za svu populaciju, od učenika i studenata do roditelja, koji su najčešće izgubljeni u pokušajima upućivanja svojih potomaka na istinske vrijednosti društvenog života. Dakako, istim se pitanjima moraju više baviti i znanstvenici. D.Kć.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike