Osijek
ŽUPAN POSJETIO OBNOVLJENU KLINIKU

Pacijenti su napokon
u uvjetnim prostorima
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Anušić: Sada Klinika izgleda onako kako doliči zdravstvenoj ustanovi. Pacijenti moraju imati uslugu na europskoj razini

I sâm ugodno iznenađen izgledom Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, župan Ivan Anušić obišao je jučer novouređene prostore. Ondje ga je dočekao ravnatelj, doc. dr. sc. Željko Zubčić, njegov zamjenik, dr. Vlatko Kopić, predstojnica Klinike, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, te djelatnici koji su, prema riječima predstojnice Perić, bili presretni nakon što su godinama čekali uređenje, a koje je napokon, naglasio je ravnatelj Zubčić, s jučerašnjim danom završeno.

- Završili smo posljednju etapu obnove Klinike za infektologiju, što nam je jako drago. Znamo da su djelatnici godinama radili u neuvjetnim prostorima. Prošlu smo godinu započeli adaptacijom stacionara, a završili smo ju na krilu C i D, ustrojili smo dvije poluintenzivne jedinice sa po četiri kreveta te smo u cijeloj zgradi uveli instalacije plinova, prije svega za kisik. Naime, godinama je Klinika funkcionirala s bocama kisika, a sad je uvedena instalacija. Uz to, obnovljeno je i postojeće dizalo na Klinici. U sve je tri faze obnove Klinike uloženo oko 800.000 kuna - pojasnio je ravnatelj dr. Zubčić, izrazivši zadovoljstvo što su predstavnici Osječko-baranjske županije posjetili poliklinički dio i dnevnu bolnicu, koji su obnovljeni djelomično sredstvima Županije, a djelomično s pozicija osječkog KBC-a. Konkretno, u tome je dijelu objekta spušten strop, integrirane su klime, uveden je kisik i oličen je prostor.

Župan Ivan Anušić podsjetio je da je 2017. godine Županija donirala osječkom Kliničkom bolničkom centru 1.450.000 kuna, i to za potrebe koje je istaknuo ravnatelj. U prostor poliklinike i dnevnu bolnicu uložila je 100.000 kuna - dodao je Anušić, podsjećajući na to da su brojni stanovnici regije ovamo došli bar jednom.

- Valjda nema stanovnika istočne Hrvatske koji nije posjetio Kliniku za infektologiju i svjedočio stanju koje je bilo ispod svake razine. Sada Klinika izgleda onako kako doliči zdravstvenoj ustanovi, jer ljudi koji posjećuju KBC Osijek moraju imati uslugu na europskoj razini - ocijenio je župan Anušić.

Pacijenata je mnogo, potvrdila je predstojnica Perić, dodajući kako godišnje prosječno hospitaliziraju 12.000 bolesnika. Uz to, rekla je, velik broj bolesnika prolazi kroz ambulantu Klinike, a dnevna bolnica samo u jednome danu zbrinjava od 50 do 70 bolesnika.

- Pacijenti ne dolaze samo jednom dnevno, nego i češće, jer radije će doći na našu antimikrobnu terapiju nekoliko puta dnevno nego boraviti u bolnici. Znatno smo poboljšali rad i pomogli pacijentima kroz dnevnu bolnicu i poliklinički trakt, a i konzilijarna je služba veća jer su mnogi infektološki bolesnici na drugim odjelima - pojasnila je dr. Perić. Dodala je kako je infektološki bolesnik danas akutni hitni bolesnik, što ne zahtijeva odgađanja i naručivanje, a antimikrobna je terapija osnovni alat u radu osoblja Klinike.

Marija Mihelić
Županija pomaže u obnovi i nastavlja projekte
Župan Anušić naglasio je da je Županija sudjelovala i u obnovi Psihijatrije, Ginekologije, Ambulante za bol i Radiologije.

- Velikim smo dijelom financirali i donirali sredstva za obnovu brojnih odjela. Pred nama je veliki projekt za koji smo uspjeli ostvariti sredstva od oko 40 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. Riječ je o novom KBC-u i s tim projektom nastavljamo. Mogu reći da je unatrag 20, ali i u budućih 20-ak godina to jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske. No, dok se radi ovdje, sustav se mora održavati - poručuje župan.
Željko Zubčić

ravnatelj KBC-a Osijek

Bez obzira na strateški projekt nove bolnice, Osječko-baranjske županije i Ministarstva zdravstva, mi još moramo biti ovdje minimalno sedam do deset godina i omogućiti uvjete za rad.
Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike