Osijek
TRAGOM DOJAVE ČITATELJA O STRANOM BRODU

Stručnjaci iz Mađarske ispituju dravsko korito
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Brod mađarskih registracijskih oznaka zaintrigirao je prije nekoliko dana našeg čitatelja, koji nam je poslao i fotografiju. Tragom te dojave doznali smo da desetak stručnjaka na 19. kilometru Drave, kod Osijeka, između Mosta Franje Tuđmana i željezničkog mosta, provodi neku vrstu mjerenja. Odgovore smo potražili u Hrvatskim vodama, gdje nam je Ivica Nađ, voditelj osječkog Centra obrane od poplava, objasnio kako je riječ o projektu koji traje još od 1. srpnja prošle godine.

- Proces “Ispitivanje produbljivanja korita rijeke Drave” provodi se u okviru projekta “Wise water management for the conservation of riverine and floodplain habitats along the Drava River”, apliciranog u programu LIFE, koji objavljuje Europska komisija. Taj je projekt počeo prošle godine i trajat će sve do 30. lipnja 2023., a vrijedan je 1,79 milijuna eura - otkriva Nađ. Napominje kako je vodeća organizacija na projektu WWF - Mađarska (Svjetski fond za divljinu i prirodu), a partneri su Uprava za vode južnog Dunava iz Pečuha, Hrvatske vode - Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu iz Varaždina te šumarija SEFAG iz Šomođske županije u Mađarskoj.

U sklopu projekta mađarski su stručnjaci tako prošloga tjedna provodili periodična hidrološka mjerenja, odnosno mjerenja protoka, korita i dubine rijeke Drave, kako bi se mogle napraviti analize, iz kojih bi naposljetku proizišla najbolja rješenja za dobrobit biljnih i životinjskih vrsta, ali i ljudi.

- Inače imamo ugovorenu suradnju s mađarskim vodnim gospodarstvom, s kojim svaki mjesec provodimo zajednička mjerenja na rijeci Muri kod Goričana, na Dravi kod Botova, kod Terezina Polja te Donjeg Miholjca. Stručnjaci iz DHMZ-a tada uspoređuju rezultate s mađarskim kolegama, a takvi dugoročni podatci nama služe za buduće projekcije i projektiranja nasipa na Dravi - kaže Ivica Nađ, podsjećajući kako već gotovo 25 godina djeluje i Stalna hrvatsko-mađarska komisija za vodno gospodarstvo, koja povezuje dvije države i potiče zajedničko apliciranje na EU projekte. M. Mandić
Projekt je počeo 1. srpnja 2018. i trajat će do 30. lipnja 2023., a vrijedan je gotovo 1,79 milijuna eura
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike