Osijek
VRSNI OSJEČKI SPORTAŠI PRATE PANNONIAN CHALLENGE

Jedni su kao klinci skakali na BMX-u, drugi vole glazbu
Objavljeno 18. svibnja, 2019.

Nogometaši, gimnastičari, atletičari i veslači - svi u Osijeku vole i poštuju ekstremne sportove, ponajviše zahvaljujući Pannonian Challengeu, najpoznatijem osječkom festivalu, koji ove godine slavi već 20. rođendan.

- Riječ je o pravom spektaklu ekstremnog sporta i, po svemu sudeći, Osječani uistinu uživaju u atraktivnom programu festivala u modernom skate parku na lijevoj obali Drave, koji visoko vrednuju i ugledni svjetski vozači. Uvijek mi je ugodno otići na Pannonian Challenge i malo se odmaknuti od svakodnevnih nogometnih obaveza, a posebno me raduje činjenica da će se i ove godine sportski program emitirati u izravnim TV prijenosima - govori Marko Malenica, golman NK Osijek, koji je ove sezone premašio stotinu nastupa za prvu momčad, prisjećajući se sa suigračem Domagojem Pušićem početaka Pannonian Challengea, na Srednjoškolskom igralištu. No, iako se njih dvojica nikada nisu okušala u ekstremnim sportovima, Josip Špoljarić i Danijel Lončar, mladi nogometaši koji s ponosom nose bijelo-plavi dres, otkrivaju kako su kao klinci vozili BMX, na kojemu su pokušavali izvoditi i trikove.

- S prijateljima sam nekada na BMX-u skakao preko rampi improviziranih od kartonskih kutija, koje često nisam mogao preskočiti, zbog čega mi još više zastaje dah kada vidim što sve mogu izvesti vozači u osječkom skate parku - ističe Lončar, a Špoljarić upravo zbog svoje "povijesti" s biciklima nikada ne propušta finale u BMX freestyle disciplini na Pannonian Challengeu.

Koliki utjecaj taj festival, osim na pojedince, ima na cijeli grad Osijek, prepoznaje Robert Seligman, trofejni osječki gimnastičar, naglašavajući kako ga Pannonian Challenge svake godine oduševi svojom raznolikošću, kako u sportskom, tako i u glazbenom dijelu.

- U tjednu festivala nitko kući ne dolazi ravnodušan, jednostavno se grad budi, pokreće i to se može osjetiti na svakom koraku. Mladim Osječanima koji se prvi put susreću i upoznaju s ekstremnim sportom tada se otvaraju novi pogledi i vizije o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, zbog čega se nakon svakog Pannonian Challengea po cijelom gradu može susresti mnoštvo djece na BMX-u, rolama i skateu - podsjeća Seligman, koji na jubilarnom Pannonian Challengeu očekuje još više zabave i adrenalina.

No, dok se mladi voze na BMX-u, rolama i skateu, već sada izuzetno uspješna braća Anton i Patrik Lončarić ostala su vjerna veslanju, ali priznaju da su mnogo puta tijekom treninga na Dravi znali baciti pogled prema skate parku, naročito u vrijeme festivala. Glazbeni program Pannoniana preferira Ivan Horvat, višestruki hrvatski rekorder u skoku s motkom, koji jedva čeka koncerte u dvorištu Vege.

Marko Mandić
I S TRIBINA PO DOZU ADRENALINA
Vrsni osječki sportaši zbog straha od ozljeda nisu nastavili, ili nisu uopće pokušavali, izvoditi trikove na kotačima, no to ih ne sprječava da uvijek pronađu svoje mjesto na tribinama Pannonian Challengea i uživaju u najboljem regionalnom festivalu ekstremnog sporta, koji će od 5. do 9. lipnja još jednom oživiti Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike