Osijek
OTVOREN STEM CENTAR ZTK-A

Razvijati digitalnu i STEM pismenost slavonskih učenika
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Studenti će provoditi projekte u školama u svrhu uključivanja djece u bavljenje robotikom

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije otvorila je u petak (17. svibnja) STEM CENTAR 1 u svojim prostorijama na Križenićevu trgu. Ujedno je predstavljen projekt "Slavonska STEM evolucija" koji su pokrenuli u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Institutom za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka i Institutom za razvoj tržišta rada iz Zagreba.

Tajnik Zajednice tehničke kulture OBŽ-a, Ivo Grgić, ujedno i voditelj cijelog projekta, objašnjava kako im je cilj razviti održive programe DKU-a u području STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolske dobi na području pet slavonskih županija. "Ovo je centar u kojem će studenti pripremati i provoditi projekte u 15 osnovnih škola s područja Slavonije, od kojih je deset iz Osječko-baranjske županije, a sve u svrhu uključivanja djece u bavljenje robotikom. Dio se radionica već provodi, studenti su na terenu, a trajat će do sredine lipnja, nakon čega nas očekuje predstavljanje svega što smo napravili na sajmu Labus u rujnu", istaknuo je Grgić.

Jedan od studenata koji je radio na projektu je i Luka Đođ (21), s osječkog FERIT-a, čiji je zadatak bio upoznati osnovce sa zanimanjem budućnosti - robotikom. "Ovo je radionica s mBot-ovima koja uključuje njihovo programiranje, ali i upoznavanje s robotičkom opremom. U cijeli sam se ovaj projekt uključio još u studenom 2018. godine, kada sam pohađao dvodnevnu radionicu u Vukovaru koja se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno radionice posvećene robotima, a iako se nisam prije susretao s ovom vrstom tehnologije, imam iskustva s programiranjem u različitim projektima", dodao je Luka.

Ema Nenadić
DANI OTVORENIH VRATA TIJEKOM FERIJA
Vrijednost je projekta 1.193.312 kuna, od čega je 1.014.315,74 kune nepovratnih sredstava financiranih od Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge Vlade RH, a traje od 19. ožujka 2018. godine do 19. studenoga 2019. godine. Robotička oprema iznosi više od 80.000 kuna, dio je podijeljen u 15 osnovnih škola, a dio ostaje u trajnom vlasništvu STEM CENTRA. Tijekom Dana otvorenih vrata, za vrijeme školskih praznika, svi će zainteresirani moći doći i upoznati se s mBot-ovima, 3D pisačima i ostalim dostignućima moderne tehnologije u prostorima Zajednice tehničke kulture OBŽ-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike