Osijek
DVA MATEMATIČKA GENIJALCA

P. Kristić i B. Birtić prvaci na Klokanu
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Devetogodišnja Osječanka Petra Kristić, učenica Osnovne škole Retfala, i godinu dana mlađi Borna Birtić, iz Osnovne škole Svete Ane, na natjecanju Matematički klokan osvojili su maksimalan broj bodova, 60, čime su se plasirali među matematičke genijalce na razini cijele Hrvatske! Konkretno, u kategoriji Leptirići, u kojoj se natjecala Petra, još je 22 učenika na prvome mjestu, a izuzev Borne, maksimalan broj bodova u kategoriji Pčelice ima još samo devet učenika.

"Svi smo jako oduševljeni i ushićeni, a posebno naša učiteljica Ružica Jerbić, koja je pripremala učenike za natjecanje. Petra se pokazala vrlo inteligentnom jer na drukčiji način dolazi do rješenja, nego što to rade ostali učenici. Još od prvog razreda isticala se znanjem, iako je po prirodi vrlo samozatajna", ispričala nam je Petrina učiteljica Tanja Nemčanin, dok mentorica Ružica Jerbić naglašava kako ova djevojčica daje rezultate jasnim i preciznim matematičkim jezikom i usmeno i pismeno te vizualno. Kritički razmišlja, dolazi do rješenja raznim postupcima, a sve to donosi joj visoke rezultate.

Ništa manje uspješan nije ni osmogodišnji Borna, čija razrednica ima samo riječi hvale za ovog multitalentiranog učenika. Dakako, poseban interes pokazuje za nastavu matematike, zbog čega je uključen u dodatnu nastavu, a poseban mu izazov predstavljaju teži i složeniji zadatci.

"Borna je motiviran za upoznavanje novih sadržaja, a izražava i posebno i originalna mišljenja te posjeduje izvanredne vještine pamćenja i izražavanja. Ustrajan je u radu i vrlo smo ponosni na njegov izvanredan uspjeh na Matematičkom klokanu‘‘, poručila je njegova učiteljica Viktorija-Silvija Roguljić, dodavši da, osim matematike, Borna voli sve sportske aktivnosti, ali i rado glumi u igrokazima.

Da su Petra i Borna zaslužili sve pohvale, pokazuje i podatak da se u Republici Hrvatskoj u Petrinoj kategoriji Leptirići natjecalo 8600 učenika, a Pčelica je bilo čak oko 13.000. Zanimljivo je da od 2008. godine, otkako se natjecanje Matematički klokan provodi u Hrvatskoj, Osijek je imao samo sedam učenika koji su osvojili prvo mjesto s maksimalno mogućim brojem bodova. Od ove godine, uz Petru i Bornu ih je ukupno devet. Inače, Matematički klokan ove se godine održavao u 83 države Europe, Amerike, Azije i Afrike te je okupio 6.100.000 sudionika. M. Mihelić
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike