Regija
TKO JE DUŽAN UKLONITI ZMIJU IZ PRIVATNOG OBJEKTA?

Divlje životinje u nadležnosti lokalnih jedinica samouprave?
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
ŽUPANJA


U čijoj je nadležnosti hvatanje i zbrinjavanje zmija koje ljudima uđu u kuću ili druge objekte i na koji je način to zakonski regulirano upitali smo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koje je i dalo preporuke za postupanje u slučaju susreta sa zmijama. Napominju da većina građana ne zna razlikovati otrovne zmije od neotrovnih i smatraju nužnim upozoriti javnost na koji način se ponašati pri susretu sa zmijom, prvenstveno ne dovodeći u pitanje vlastitu sigurnost. Samo tri vrste zmija u Hrvatskoj su otrovne i predstavljaju potencijalnu opasnost za ljude, ali samo u situacijama kada se nađu ugrožene ili napadnute.


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nadležno je za zbrinjavanje strogo zaštićenih životinja iz prirode, ako su one pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane. Divlja životinja pronađena izvan prirodnog staništa smješta se u sklonište koje osigurava njezino vraćanje u prirodno stanište, a ako to nije moguće, nudi se zoološkom vrtu koji je opremljen za njezino primanje. Način postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa, prema Zakonu o zaštiti životinja, općim aktima propisuju predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave.


U Gradu Županji kažu da još nikada nisu zaprimili ni jedan poziv građana kojemu je iz kuće ili drugog objekta trebalo ukloniti zmiju. M.L.O.
Možda ste propustili...

IAKO IH SVE VIŠE ULICA IMA, NEKI SE NE SNALAZE

Biciklistička staza - enigma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NEKOLIKO REČENICA MNOGO POGREŠAKA

Gramatika im nije jača strana

2

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Na Vezove vlakom uz popust

3

AMATERSKO STVARALAŠTVO

Otvoreno je 51. Ljeto valpovačko