Regija
TKO JE DUŽAN UKLONITI ZMIJU IZ PRIVATNOG OBJEKTA?

Divlje životinje u nadležnosti lokalnih jedinica samouprave?
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
ŽUPANJA


U čijoj je nadležnosti hvatanje i zbrinjavanje zmija koje ljudima uđu u kuću ili druge objekte i na koji je način to zakonski regulirano upitali smo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koje je i dalo preporuke za postupanje u slučaju susreta sa zmijama. Napominju da većina građana ne zna razlikovati otrovne zmije od neotrovnih i smatraju nužnim upozoriti javnost na koji način se ponašati pri susretu sa zmijom, prvenstveno ne dovodeći u pitanje vlastitu sigurnost. Samo tri vrste zmija u Hrvatskoj su otrovne i predstavljaju potencijalnu opasnost za ljude, ali samo u situacijama kada se nađu ugrožene ili napadnute.


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nadležno je za zbrinjavanje strogo zaštićenih životinja iz prirode, ako su one pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane. Divlja životinja pronađena izvan prirodnog staništa smješta se u sklonište koje osigurava njezino vraćanje u prirodno stanište, a ako to nije moguće, nudi se zoološkom vrtu koji je opremljen za njezino primanje. Način postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa, prema Zakonu o zaštiti životinja, općim aktima propisuju predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave.


U Gradu Županji kažu da još nikada nisu zaprimili ni jedan poziv građana kojemu je iz kuće ili drugog objekta trebalo ukloniti zmiju. M.L.O.
Najčitanije iz rubrike