Regija
ČETRDESET PET JE GODINA OTKAKO JE IZGRAĐEN

Autobusni kolodvor pred osvježenjem
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
ĐAKOVO

Autobusni kolodvor u Đakovu, smješten u širem središtu grada, već godinama, izuzev sitnijih zahvata, ne mijenja izgled pa se Đakovčani znaju često pitati kada će taj nemali objekt biti obnovljen i tako u prošlost poslati poslovično sivilo ovakvih i sličnih prostora. Građen je 1974./75. pa ove godine navršava punih 45 godina. Objekt je to s nizom perona i poslovnih prostora na sve četiri strane, te čekaonicom i uredskim sadržajem za potrebe Arrive Hrvatska. Toj smo tvrtki uputili upit hoće li i kada kolodvor biti obnovljen. Jer, svima koji u Đakovo stižu autobusom on je prva slika, prva impresija o gradu.

U Arrivi Hrvatska odgovaraju kako intenzivno rade na unaprjeđenju svih segmenata poslovanja radi pružanja što kvalitetnije usluge putnicima, kao i na jačanju Arriva brenda koji vizualno žele predočiti i kroz izgled svojih objekata. Stoga, ističu, sva svoja sjedišta, prodajna mjesta i kolodvore uređuju u bojama Arrive. Dodaju da su brojne aktivnosti poduzete na području Osječko-baranjske županije. "Konkretno, autobusni kolodvor Osijek i turistička agencija Arriva travel dobili su novi vizualni identitet, ulažu se znatna sredstva u obnovu i održavanje voznog parka koji raspolaže sa 600 autobusa, a ovih dana krenula je i izgradnja automatske ekološke autopraonice u sklopu kolodvora Osijek", ističe voditeljica korporativnih poslova Arriva Hrvatska Marina Pandurević, koja najavljuje da slične aktivnosti uskoro mogu očekivati i Đakovčani na svom kolodvoru. "Ove godine namjeravamo mu osvježiti vizual, a u planu je i sastanak s gradskim vlastima o toj temi", najavljuje Pandurević.

Stariji Đakovčani sjećaju se da je, prije nego što je izgrađen autobusni kolodvor na sadašnjoj lokaciji, autobusno stajalište bilo ispred bivše samoposluge ĐA-MA, u strogom centru grada, danas na vrlo prometnom Trgu dr. Franje Tuđmana. Bilo je to stajalište za sve autobuse koji su prometovali iz pravca Osijeka i lokalnim pravcima tadašnje đakovačke općine. "Stajalište je imalo funkciju autobusnog kolodvora, ali je bilo bez ikakve infrastrukture. Nije bilo blagajne, čekaonice, WC-a, niti bilo kakve nadstrešnice koja bi putnike štitila od vremenskih nepogoda. Promet autobusa i putnika bio je vrlo intenzivan. Gotovo svakih 15 minuta dolazili su i odlazili autobusi u raznim pravcima bivše države - Zagreb, Sarajevo, Banja Luka, Beograd... Bilo je raznih prijevozničkih poduzeća koja su se bavila autobusnim prijevozom putnika pa su i cijene karata bile različite i moglo se birati najpovoljnijeg prijevoznika. Karte su se kupovale u autobusu kod konduktera", piše autor teksta o nekadašnjem "kolodovoru" u gradu na Facebook profilu "Iz Đakova si ako".

Suzana Župan
PROMET KORZOM
“Radio sam na gradnji kolodvora kao djelatnik poduzeća kojem je dodijeljen taj posao. Bio je to veliki zalogaj ”, prisjeća se bivši djelatnik bivšeg Rada Valentin Markovčić. “Kolodvor, konstrukcija, rađen je od betona, a ispunjavan ciglom, blokom…”, dodaje. Prije gradnje autobusi u pravcu Osijeka imali su stajalište ispred hotela poduzeća Grozd. Cjelokupan promet odvijao se kroz korzo.
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike