Regija
MIHOLJAČKA SREDNJA ŠKOLA

Srednjoškolci nižu uspjehe
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Gimnazijalac Nikola Bišćan drugi iz hrvatskog u državi, učenička zadruga četvrta u županiji
DONJI MIHOLJAC

Trud, rad i zalaganje na kraju se uvijek isplate, a to znaju učenici Srednje škole Donji Miholjac koji sudjeluju na raznim natjecanjima i za to budu i nagrađeni.

Nakon što su u konkurenciji šest ekipa donjomiholjački gimnazijalci na Međužupanijskom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa održanom u Valpovu osvojili drugo mjesto, učenici Srednje škole i dalje nižu odlične rezultate. Nikola Bišćan, učenik 4. razreda opće gimnazije, s mentoricom Marijanom Molnar, osvojio je drugo mjesto na 24. državnom Natjecanju u poznavanju hrvatskog jezika.

- Možemo se pohvaliti da je učenik Nikola Bišćan izvrstan rezultat ostvario u konkurenciji 24 učenika četvrtih razreda. Testovi za natjecanja iz hrvatskoga jezika postali su suvremeniji – sve se više vezuju uz komunikacijsku kompetenciju, verbalno-simboličke vještine, potiču promišljanje i angažman, a smanjuje se udio prepoznavanja jezičnih pojava - ističe mentorica Marijana Molnar.

Srednja škola Donji Miholjac bila je uspješna i na Smotri učeničkih zadruga Osječko-baranjske županije održanoj u Ernestinovu. Na smotri se natjecalo 27 učeničkih zadruga iz srednjih i osnovnih škola, a zadruga iz Donjeg Miholjca osvojila je četvrto mjesto. Učenička zadruga Celestina prezentirala je život i rad dobrotvorke Celestine Roscher, koja je svojim angažmanom pomagala u naobrazbi siromašne djece. Štand je bio uređen poput čitaonice.

- Glavni proizvod bile su svijeće od pčelinjeg voska, koje su izradili naši vrijedni zadrugari. Bili su izloženi i čajevi, ručno rađeni nakit i pletene košarice s domaćim kolačićima. Cilj nam je bio vratiti se u početak 20. stoljeća kada je Celestina Roscher u svojoj čitaonici uz miris svijeća, čaja i ukusnih kolačića podučavala djecu u potrebi - rekla je Karolina Dasović, voditeljica Učeničke zadruge Celestina.

Proizvode gastronomske i kreativne sekcije predstavili učenici su Dora Toth, koja je bila prigodno kostimirana, i Fabijan Josić.

Snježana Fridl
U Đakovu i Osijeku
Osim ovog uspjeha, Učenička zadruga Celestina uspješno se predstavila i na Sajmu poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo te na Festivalu cvijeća u Osijeku. Boje učeničke zadruge predstavljali su nastavnici Kornelija Sabolek, Mirta Grozdanić Falamić, Dragan Kopić i Jelica Ljubek te učenice Ružica Kupanovac, Dorotea Bajs, Iva Lozančić i Andrea Mrla.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike