Mozaik
NAJAVLJEN 66. PULA FILM FESTIVAL

Bit će u znaku filmskih biografija povijesnih ličnosti
Objavljeno 18. svibnja, 2019.

Pula Film Festival (PFF) održat će se od 13. do 21. srpnja, njegovo 66. izdanje bit će u znaku biografija povijesnih ličnosti o kojima su snimljeni igrani filmovi, a u hrvatskome programu natjecat će se 14 filmskih naslova, izvijestio je na konferenciji za novinare umjetnički ravnatelj PFF-a Zlatko Vidačković.


Na konferenciji za novinare, priređenoj u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, Vidačković je izvijestio kako je od ukupno 14 filmova u konkurenciji PFF-a, osam u konkurenciji Hrvatskoga filma, a šest u programu Manjinskih koprodukcija.


Osam filmova u konkurenciji Hrvatskoga filma su - "General" Antuna Vrdoljaka, kojim će festival biti i otvoren, "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević, "Dopunska nastava" u režiji Ivana Gorana Viteza, "Koja je ovo država" u režiji Vinka Brešana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Škop, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" u režiji Predraga Ličine, "F20" Arsena Antona Ostojića i "Sam Samcat" Bobe Jelčića. Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija pak čine - "Šavovi" Miroslava Terzića, "Izbrisana" Mihe Mazzin, "Reži" Koste Đorđevića, "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Teret" Ognjena Glavonića i "Rafael" Bena Sombogaarta.


Umjetnički ravnatelj PFF-a najavio je da će hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije, odnosno sekcija Kontrapunkt, biti predstavljeni idući tjedan, a Međunarodni program i ostali programi u lipnju. Vidačković je napomenuo kako će u pulskoj Areni od 14 filmova u konkurenciji biti prikazano njih sedam, a ravnateljica PFF-a Gordana Restović podsjetila je da se za sudjelovanje na festivalu prijavilo više od 130 filmova što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli.


- Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Festivalskoga vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike - rekla je Restović.


Izvijestila je da su pri samome kraju svi tehnički, logistički i organizacijski planovi te da je, "sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo." A da to iskustvo doista bude nezaboravno osigurano je i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije, istaknula je ravnateljica PFF-a. Na zatvaranju će se prikazati dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću, koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva, te snimka koncerta "Oliverovih 70" iz zagrebačke Arene što je posebno iznenađenje.
Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Christopher Peter Marcich izjavio je da mu je čast što će ove godine sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu obnašajući novu funkciju iako je redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije. Ocijenio je da je ovaj festival "oduvijek poseban i važan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju". Festival će prvi put posjetiti direktor filmskoga odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune. Hina
Peter Marcich

ravnatelj HAVC-a

Pulski filmski festival je oduvijek poseban i važan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju i čast mi je što ću ove godine na njemu sudjelovati obnašajući novu funkciju.
KRATKA PULA
Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule, u kojemu će se prikazati sedam kratkih igranih filmova - "Više ne znam ko smo mi" Borisa Homovca, "Minute" Vanje Nikolić, "Mehanika 2" Bojana Radanovića, "Sahrana" Tina Meze, "Bepo" Filipa Antonia Lizatovića, "Uzimam" Petra Vrate i "Ograda" Lednite Zeqiraj. Na programu Kratke Pule bit će i tri dokumentarna filma - "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića, "Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana" Marka Pavlovića i Vlade Bobana i "Heroine domovinskog rata" Irene Ščurić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana