Mozaik
ŠVEDSKI REDATELJ NA 25. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Ruben Östlund predsjednik žirija
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Švedski redatelj i dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Cannesu Ruben Östlund predsjedat će žirijem natjecateljskog programa ovogodišnjeg 25. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 16. do 23. kolovoza, priopćili su iz direkcije te najvažnije regionalne filmske smotre.

- Ponosni smo što će tako izniman autor, kao što je Östlund, biti dio jubilarnog izdanja Festivala. Ruben Östlund pripada među autore koji štite slobodu filmskog izraza. Divimo se njegovoj posvećenosti, dosljednosti i jedinstvenosti u umjetničkom djelu - izjavio je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Publika SFF-a imala je priliku vidjeti Östlundove filmove "Kvadrat" 2017. godine, "Turist" 2014. i "Igra" 2011. godine. Östlund je, zajedno s Erikom Hemmedroffom, suosnivač produkcijske tvrtke Plattform Produktion. Režirao je tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima, koju je razvio i usavršio tijekom studija filma i koja je ostala jednim od zaštitnih znakova njegova autorskog izraza. Proslavio se svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja. Njegov prvi igrani film "Mongoloid s gitarom" osvojio je nagradu u Moskvi 2005. Dvije godine poslije s kratkim igranim filmom "Incident kod banke" na Berlinaleu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film "Igra" premijerno je prikazan u programu Directors‘ Fortnight festivala u Cannesu, gdje je osvojio Coup de Coeur.

Za film "Turist" iz 2014. u Cannesu dobio je nagradu publike, a njegov peti igrani film "Kvadrat" u Cannesu 2017. osvaja Zlatnu palmu. H
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike