Mozaik
ŠVEDSKI REDATELJ NA 25. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Ruben Östlund predsjednik žirija
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Švedski redatelj i dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Cannesu Ruben Östlund predsjedat će žirijem natjecateljskog programa ovogodišnjeg 25. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 16. do 23. kolovoza, priopćili su iz direkcije te najvažnije regionalne filmske smotre.

- Ponosni smo što će tako izniman autor, kao što je Östlund, biti dio jubilarnog izdanja Festivala. Ruben Östlund pripada među autore koji štite slobodu filmskog izraza. Divimo se njegovoj posvećenosti, dosljednosti i jedinstvenosti u umjetničkom djelu - izjavio je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Publika SFF-a imala je priliku vidjeti Östlundove filmove "Kvadrat" 2017. godine, "Turist" 2014. i "Igra" 2011. godine. Östlund je, zajedno s Erikom Hemmedroffom, suosnivač produkcijske tvrtke Plattform Produktion. Režirao je tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima, koju je razvio i usavršio tijekom studija filma i koja je ostala jednim od zaštitnih znakova njegova autorskog izraza. Proslavio se svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja. Njegov prvi igrani film "Mongoloid s gitarom" osvojio je nagradu u Moskvi 2005. Dvije godine poslije s kratkim igranim filmom "Incident kod banke" na Berlinaleu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film "Igra" premijerno je prikazan u programu Directors‘ Fortnight festivala u Cannesu, gdje je osvojio Coup de Coeur.

Za film "Turist" iz 2014. u Cannesu dobio je nagradu publike, a njegov peti igrani film "Kvadrat" u Cannesu 2017. osvaja Zlatnu palmu. H
Možda ste propustili...

PRVI PUT S IZJAVAMA SUPRUGE

Novi dokumentarni film o Chucku Berryju

PRIPREME ZA IZBOR MISS HRVATSKE 2019. GODINE

Koja će od ovih ljepotica dobiti krunu

PRVI STRANI IZVOĐAČ NA OVOJ MANIFESTACIJI

Morcheeba oduševila u Valamaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA IZBOR MISS HRVATSKE 2019. GODINE

Koja će od ovih ljepotica
dobiti krunu

2

LAND ART FESTIVAL

Morski pas spaljen je zbog Radosti življenja

3

FILMSKE PROJEKCIJE DO 23. KOLOVOZA

Jubilarni, 25. SFF: Srca Sarajeva u ruke vrhunskih redatelja