Učionica
PROREKTORI SVEUČILIŠTA U OSIJEKU I PRODEKANICA AKADEMIJE BORAVILI NA STUDIJSKOM PUTOVANJU U SAD-U

Dogovorili nove međunarodne suradnje u području kreativnih terapija te umjetničkom i STEM području
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Dogovori, razgovori, obilasci, planovi, projekti i mnogo uvažavanja – sve navedeno dogodilo se izaslanstvu profesora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku tijekom nedavnoga studijskoga putovanja u Sjedinjene Američke Države.

Prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju; prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente; prof. dr. art. Robert Raponja prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju i izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, prodekanica za studijske programe Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, od 27. ožujka do 4. travnja 2019. boravili su u Washington D.C.-u, New Yorku i Princetonu.

U suradnji s Veleposlanstvom RH u Washington D.C.-u organizirana je izložba radova prvoga naraštaja specijalističkoga studija Kreativnih terapija – art terapije te održana prezentacija uz predavanje „Razvoj studija art terapije na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku“. Studij art terapije AUKOS-a i Medicinskoga fakulteta u Osijeku uspostavljen je i razvija se u suradnji s George Washington University iz Washingtona. Na prezentaciji u Veleposlanstvu govorile su izv. prof. Heidi Bardot, MA, ATR-BC, pročelnica Studija art terapije na George Washington University te izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek. Nakon predstavljanja uslijedila su brojna pitanja iz publike što dokazuje zanimanje američke javnosti za studijske programe koji se realiziraju na Sveučilištu u Osijeku. Ta je aktivnost bila i medijski dobro popraćena, primjerice dopisnica HRT-a iz SAD-a napravila je prilog za emisiju „Globalna Hrvatska“.

Prorektori i prodekanica u Washingtonu posjetili su i George Washington University, Columbian College of Art & Sciences, obišli su Science and Engineering Hall, Odsjek za art terapiju uključujući kliniku/savjetovalište, Lorton Workhouse Arts Center, bivši zatvor preuređen u kulturni centar s kazalištem, galerijama i radionicama te vojnu bolnicu Walter Reed National Military Medical Centar koja provodi art terapijski program za vojnike i veterane, najznačajniji program takve vrste u SAD-u. S čelnim ljudima tih institucija izaslanstvo je dogovorilo plan buduće suradnje, posebice u području kreativnih terapija kao i razmjene studenta i nastavnika iz umjetničkih i tzv. STEM područja.

U New Yorku prorektori i prodekanica posjetili su Pace University, obišli Akademiju, Actor studio te s dekanom Jorgeom Cacheirom i voditeljem studija glume i režije Inom Cosminom dogovorili nastavak suradnje. Američki kolege prije toga su bili u Hrvatskoj (u Osijeku i Balama), kao gosti i sudionici umjetničkih i edukativnih programa i radionica sa svojim studentima, pa je ovo bio i uzvratni posjet i nastavak dobro započete suradnje. Prof. dr. art. Robert Raponja i izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek nakon obilaska impresivnih zgrada Akademije Pace University uključili su se i u nastavu na kolegiju glume.

Na konferenciji World Congress on Complex Trauma, u organizaciji The International Society for the Study of Trauma and Dissociation u New Yorku, J. Pacek podijelila je iskustva art-terapijskoga rada s braniteljima u Osijeku na Zavodu za psihološku medicinu Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek u okviru studija Kreativnih terapija.

U Princetonu, na Rider University s kojim AUKOS surađuje već godinama, dogodili su se plodonosni sastanci i s predsjednikom Gregoryjem Dell’Omom i s upravom toga prestižnog američkog sveučilišta. Usuglašeni su stavovi o mogućoj realizaciji Erasmus + programa glede razmjene studenata, profesora i nenastavnoga osoblja kao i mogućnosti bilateralne suradnje, odnosno izravne razmjene studenata i profesora. Predložena je mogućnost studijskoga boravka profesora i studenata biologije u Osijeku i Kopačkom ritu kao i međusveučilišna suradnja u razvoju programa Bioinformatics and Engineering, zatim sudjelovanje studenata i profesora glume s Rider University na Festivalu mladog kazališta u Balama ove godine te nastavak rada na već uspostavljenom programu cjeloživotnoga online učenja Croatian Studies razvijenog za hrvatsku dijasporu u čijoj je realizaciji sudjelovalo i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.
Robert RAPONJA
Motivi hrvatske kulturne baštine

Dana 28. ožujka 2019. u prostorijama Veleposlanstva RH otvorena je izložba radova art-terapeuta koja je uključivala i motive hrvatske kulturne baštine. Izložbu je predstavio Krunislav Stojanovski, mag. art., a izlagali su Jasminka Bukvić, dr. med., mag. art., Magdalena Rubeša, mag. prim. educ., doc. mag. art. Jelena Kovačević, izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek i Mia Janković Shentser, mag. art.
Možda ste propustili...