Učionica
ANTONIA MRKONJIĆ PREDSJEDNICA STUDENTSKOGA ZBORA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

„Studenti Akademije osigurani su sa svih strana za dobar studentski život“
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku pod tim nazivom postoji manje od godinu dana s obzirom na to da se tek nedavno udružila s nekadašnjim Odjelom za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku te tako otvorila svim svojim studentima, a i onima koji to još nisu, još jedan niz mogućnosti za razvoj i stjecanje novih znanja. Na Akademiji sada imamo Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za kazališnu umjetnost, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti, Odsjek za kreativne tehnologije, Odsjek za instrumentalne studije te Odsjek za kulturu, medije i menadžment. Od sljedeće akademske godine na diplomskom studiju, uz sve navedene mogućnosti, moći će se studirati i neverbalni teatar i lutkarska režija.

S tom količinom studija logično je zaključiti kako je na Akademiji zaposlen velik broj sposobnih profesora, stručnih u svojim poljima. Imamo i nekolicinu predavača koji dolaze iz cijeloga svijeta – Rusije, Amerike, Poljske, Slovačke i drugih zemalja pa tako studenti Akademije uče i upoznaju se s drugim kulturama što je za umjetnička zanimanja iznimno važno i korisno. O kompetencijama studenata AUK-a dovoljno govori činjenica kako velik broj studenata već na diplomskom studiju radi posao iz svoje struke, a nakon završenoga diplomskoga studija kompetencije su nam još veće.

Kao studentica glume i lutkarstva mogu potvrditi da odgovaramo potrebama tržišta, a o tome govori i činjenica da je u Drami osječkoga HNK i u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića zaposlena većina mladih koji su došli s naše Akademije. Vinkovačko Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ postalo je poligon za naša prva iskustva, a karlovačko Gradsko kazalište „Zorin dom“ zapošljava svake godine po jednoga glumca s naše Akademije. Redovito nastupamo i u Vukovaru na sceni Martin, a u Virovitici, Zadarskom lutkarskom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih Split i u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci stvaramo predstave koje redovito osvajaju nagrade diljem svijeta. Gledamo bivše osječke studente u serijama i filmovima, a u lutkarskim kazalištima postoji veliko zanimanje za naše studente budući da smo jedini koji su stručno obrazovani za lutkarstvo u Lijepoj Našoj. Ti se podatci odnose na studij Glume i lutkarstva, no s obzirom na to da nerijetko surađujemo s kolegama s drugih studija, mogu sa sigurnošću reći kako su i oni jednako kompetentni, sposobni i zaposleni. To je svakako u uzročno-posljedičnoj vezi s činjenicom da su naši profesori i asistenti susretljivi te su upravo oni ti koji nas preporučuju, potiču i obrazuju za sve ono što nas čeka u budućnosti.

Nastava je dobro organizirana i strukturirana pa su za stjecanje znanja dovoljni pohađanje nastave i prosječan rad studenta. Osim toga, postoji više studentskih projekata, festivala, radionica i gostujućih predavanja na kojima studenti mogu nadograditi i razviti svoja znanja u svakom polju, a zahvaljujući projektima, mogu primijeniti svoja znanja i izložiti ih javnosti.

       Zahvaljujući spomenutim projektima, festivalima i radionicama, na kojima AUK surađuje s drugim fakultetima, ali i ostalim granama kulture i umjetnosti

u Osijeku, studentski nam je život uvijek bogat i raznolik. Još jedna od pogodnosti studentskoga života na AUK-u jest i to da nam je Campus caffe prekoputa jednoga dijela Akademije pa nerijetko svratimo na njihov bogati studentski program. Drugi dio fakulteta smješten je u samom srcu Tvrđe, a svi znamo da mladi najviše vole Tvrđu što bi značilo da smo za dobar studentski život osigurani sa svih strana!
Tomislav Levak
Možda ste propustili...