Učionica
NA FAKULTETU ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI ODRŽAN JE ŠESTI MEĐUNARODNI SIMPOZIJ GLAZBENIH PEDAGOGA

Okupilo se 140 glazbenih pedagoga, znanstvenika i praktičara iz 14 zemalja
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Od 11. do 13. travnja 2019. u Osijeku je održan šesti po redu Međunarodni simpozij glazbenih pedagoga. Simpozij je okupio 140 glazbenih pedagoga, znanstvenika i praktičara koji istraživanjima, inovacijama i praktičnim prijedlozima nastoje unaprijediti glazbeno-pedagošku teoriju i praksu.

Sudionici su ove godine došli iz 14 različitih zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Engleske, Francuske, Mađarske, Makedonije, Meksika, Poljske, Portugala, SAD-a, Slovenije i Srbije te s 19 različitih sveučilišta. Šesti međunarodni simpozij glazbenih pedagoga organizirao je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku u suradnji s Odsjekom za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije u Puli, Odsjekom za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Odsjekom za pedagogiju Filozofskoga fakulteta u Osijeku. Glavna tema ovogodišnjeg simpozija bila je „Glazba u školi – stanje i perspektive“.

U pripremi simpozija sudjelovali su ugledni znanstvenici, glazbeni pedagozi i umjetnici iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Uz izv. prof. dr. sc. Sabinu Vidulin iz Pule, kao predsjednicu, Znanstveni su odbor činili još prof. dr. Rūta Girdzijauskienė (Litva), prof. dr. Noémi Maczelka (Mađarska), prof. dr. sc. Senad Kazić (Bosna i Hercegovina), izv. prof. dr. Michele Biasutti (Italija), izv. prof. dr. sc. Lada Duraković (Hrvatska), izv. prof. dr. sc. Milena Petrović (Srbija), izv. prof. dr. sc. Davorka Radica (Hrvatska), izv. prof. dr. sc. Branka Rotar Pance (Slovenija), doc. dr. sc. Vesna Svalina (Hrvatska), doc. dr. Andreas Bernhofer (Austrija) i dr. Gabriela Karin Konkol (Poljska). U Organizacijski odbor Simpozija bili su uključeni nastavnici s FOOZOS-a – Vesna Svalina (ujedno i predsjednica Organizacijskoga odbora), izv. prof. dr. art. Goran Kujundžić, doc. dr. sc. Rahaela Varga i dr. sc. Zrinka Šimunović, zatim prof. art. Davor Bobić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Branko Bognar s Filozofskoga fakulteta Osijek i izv. prof. dr. sc. Sabina Vidulin, predstojnica Odsjeka za glazbenu pedagogiju pri Muzičkoj akademiji u Puli.

Svečanost otvorenja i uvodna izlaganja održana su 11. travnja 2019. u Hotelu Osijek. Na početku simpozija sudionicima se obratio prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan FOOZOS-a, a nakon toga skup su pozdravili i prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku, doc. dr. sc. Leonard Pon, prodekan Filozofskoga fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Sabina Vidulin i doc. dr. sc. Vesna Svalina. U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Orkestar gitarista Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom prof. Xhevdeda Sahatxhije. Iste večeri sudionici Simpozija uživali su i u solističkom koncertu meksičkoga gitarista Alejandra Córdove, dobitnika brojnih svjetskih glazbenih priznanja i nagrada.

Tijekom triju simpozijskih dana u prostorijama FOOZOS-a održano je ukupno sedam glazbeno-pedagoških radionica te 11 sekcija s 44 usmena izlaganja. Nakon svake sekcije organizirana je kraća rasprava o izloženim temama koje su usmjeravali moderatori sekcija. U radionici pod naslovom „Postava dječjega glasa – praktičan rad s dječjim zborom mlađeg uzrasta“, koju je vodila mr. Ivančica Hinek, prof. mentor, sudjelovali su i učenici nekoliko osječkih osnovnih škola te članovi Dječjega zbora mlađeg uzrasta Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Rezultat svakog simpozija jest objavljen zbornik radova koji se indeksira u bazama RILM i EBSCO. Zbornik s ovogodišnjeg simpozija bit će objavljen kroz nekoliko mjeseci u izdanju FOOZOS-a i Sveučilišta u Osijeku, a obuhvaćat će 34 znanstvena i stručna glazbeno-pedagoška rada.
Vesna SVALINA
Posebni gosti i pozvana predavanja

Kao posebni su gosti na simpozij pozvani prof. dr. Tim Cain s Edge Hill University, Faculty of Education (Velika Britanija) i prof. Christine C. Bass s Temple University, Boyer College of Music and Dance (Philadelphia, PA, Sjedinjene Američke Države). Prof. Cain održao je uvodno predavanje pod naslovom „Improving Music Education through Learning from Others“, a prof. Bass dvije radionice na teme „Vocal Transformation for Your Choirs“ i „Front-Loading Your Choral Rehearsal: Constructing for Success“.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike