Učionica
NOĆ KNJIGE 2019. IZNIMNO POSJEĆEN DOGAĐAJ U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Afirmirali kulturu čitanja, potaknuli razgovor o literaturi i podignuli svijest o važnosti knjige
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek 23. travnja 2019. organizirala je osmu zaredom Noć knjige 2019., događaj kojim je obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava, kako bi afirmirala kulturu čitanja, potaknula razgovor o literaturi i podignula svijest o važnosti knjige.

Tradicionalni večernji program započeo je u 18 sati i trajao je do 22 sata. Kao i sve prethodne, i ovogodišnja je Noć knjige GISKO-a bila bogata brojnim aktivnostima i događanjima organiziranima u suradnji s pojedinim sastavnicama Sveučilišta u Osijeku, društvima, udrugama i pojedincima. Cjelovečernjem događanju nazočno je bilo više od 400 osoba koje su posjetile sadržaje na pet različitih lokacija Knjižnice, a to su: Austrijska čitaonica, Studijska čitaonica, Američki kutak (American Corner), Igraonica i igroteka te Izložbena aula.

U organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održana je projekcija biografsko-dokumentarnoga filma „Bordo, vječna stripovska mladost“, o legendi hrvatskoga stripa, Osječaninu Borivoju Dovnikoviću Bordi, koji su 2013. kreirali scenarist i producent Veljko Krulčić te redatelj Bernardin Modrić. U svečanoj auli GISKO-a organiziran je koncert Slavonskoga tamburaškog društva „Pajo Kolarić“ pod nazivom „Rođendansko slavlje uz tamburice“ u čijem je okviru juniorska skupina tamburaša izvela šest skladbi. Po završetku koncerta, u prostoru Studijske čitaonice, Osječanima se predstavila Športsko-plesna udruga Feniks svojim glazbeno-scenskim programom naslovljenim „Zaplešimo među knjigama“ nakon čega su, uz organizatore, imali prigodu zaplesati i svi nazočni te usvojiti neke osnovne korake. U Austrijskoj je čitaonici, u organizaciji Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku, održana likovna radionica „Čitajmo uz Garfielda“ pri kojoj su svi zainteresirani mogli sudjelovati u izradi stripa te doznati osnove njegova crtanja i pisanja.

U Američkom kutku održana je radionica upoznavanja novih tehnologija: 3D olovke, roboti i virtualne naočale „STEM-klub“, a usporedno se odvijao GISKO pub kviz gdje je nekoliko ekipa odgovaralo na pregršt pitanja iz različitih polja kulture i ljudskoga znanja. U svečanoj auli Knjižnice bila je postavljena izložba ilustracija „Zlatarovo zlato Zdenka Bašića“ u povodu rođendana H. C. Andersena, a na glavnome su ulazu Knjižnice korisnici imali priliku vidjeti promidžbeni film o GISKO-u. Za najmlađe sugrađane i korisnike Knjižnice bio je i ove godine organiziran bogat program s različitim događanjima. U prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima GISKO-a održan je program i glazbena dobrodošlica „Dječja noć knjige uz Osječke zumbiće“ gdje su zajedno pjevali svi sudionici – Dječji zbor „Osječki zumbići“, djeca, odrasli građani i korisnici Knjižnice. Potom je organiziran edukativni susret za djecu pod nazivom „S izviđačima stvaramo bolji svijet“ u suorganizaciji s Izviđačkim klubom Javor iz Osijeka, a u povodu obilježavanja 100. obljetnice postojanja i djelovanja toga društva.
Siniša PETKOVIĆ, Svjetlana MOKRIŠ
„Noć knjige – noć bez zakasnine“

Tradicionalna prigodna aktivnost Knjižnice bila je „Noć knjige – noć bez zakasnine“ kada je korisnicima bilo omogućeno vraćanje zadužene građe bez plaćanja zakasnine što je zabilježilo popriličan odaziv. K tome, brojna učlanjenja i obnove upisa u Knjižnicu potvrdila su veliku privrženost Osječana knjizi, a posjećena su podjednako bila sva događanja tijekom večeri.
Možda ste propustili...