Učionica
VELIKO PRIZNANJE NASLOVNOJ ASISTENTICI MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

Lidija Barić, dr. med., dobitnica godišnje nagrade „Za žene u znanosti“
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Dana 16. travnja 2019. u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je 13. svečana dodjela nagrade „Za žene u znanosti“ pod pokroviteljstvom L’Oreal Adria i Stručnoga povjerenstva pri UNESCO-u. Jedna je od ovogodišnjih dobitnica, po odabiru Izbornoga povjerenstva na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, i Osječanka Lidija Barić, dr. med., specijalizantica pedijatrije i naslovna asistentica na Katedri za fiziologiju i imunologiju Medicinskoga fakulteta Osijek.

Tema je njezine nagrađene doktorske disertacije „Uloga oksidativnoga stresa u nastavku endotelne disfunkcije uzrokovane kratkotrajnim velikim unosom kuhinjske soli u zdravih mladih ljudi“. Svrha je njezina rada dokazati štetne učinke kratkotrajnoga visokog unosa kuhinjske soli u organizam na endotelnu funkciju, neovisno o promjeni arterijskog tlaka u zdravih mladih osoba koji je posredovan povišenom razinom oksidacijskoga stresa zbog inhibicije renin-angiotenzionskog sustava. Prehrana s visokim udjelom soli osnovni je rizični čimbenik za razvoj i progresiju hipertenzije te cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih incidenata. Hipertenzija je globaan problem koji se sve češće pojavljuje kod mladih osoba, čak i u djece, a izloženost mladih osoba prevelikim količinama kuhinjske soli ne krije se samo u prekomjernom soljenju hrane, već i u sve većoj prisutnosti soli u gotovoj i polugotovoj hrani, pekarskim proizvodima i slično.

Nagrađenoj je stipendistici ta nagrada veliko priznanje za dosadašnji rad u svijetu znanosti kao i njezinome znanstvenom kolektivu koji je također sastavljen od žena. Za svoje je rezultate iz područja doktorske disertacije dobila i dvije godine zaredom Dekanovu nagradu za izvrstan seminarski rad na Danima doktoranada.
Ivan MIŠKULIN
Najveći uzori i obrana disertacije

Najveći su uzori Lidije Barić u ustrajnome i uspješnom znanstvenom radu njezina mentorica doc. dr. sc. Ana Stupin te predsjednica Katedre prof. dr. sc. Ines Drenjančević. Dobivena joj je nagrada i velik poticaj za daljnji rad. Stipendistica očekuje ove godine obraniti doktorsku disertaciju, a nakon toga će se i dalje nastaviti baviti mehanizmima nastanka endotelne disfunkcije u raznim modelima uz stalnu posvećenost svojoj specijalizaciji.
Možda ste propustili...

NOVA PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

PREDSTAVNICI AFRIČKE OTOČNE NACIJE ODUŠEVLJENI ISTRAŽIVAČKIM KAPACITETIMA FAZOS-A

Izaslanstvo Sveučilišta na Mauricijusu u posjetu Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik