Učionica
OD 23. DO 27. TRAVNJA 2019. U ORGANIZACIJI AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

4. Dani Julija Knifera: Izložbe, koncerti, plesne izvedbe, promocija knjige, radionice i utrka
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku od 23. do 27. travnja 2019. održani su 4. Dani Julija Knifera. Već tradicionalan događaj svake godine organizira drugi Akademijin odsjek pa je tako ove godine provedba povjerena Odsjeku za kulturu, medije i menadžment te Odsjeku za glazbenu umjetnost pod umjetničkim vodstvom doc. dr. sc. Ive Buljubašić i doc. art. Vuka Ognjenovića koji su ovogodišnjom koncepcijom programa željeli privući što više mladih.

Osim toga, dio je programa izveden u Kulturnom centru Osijek kako bi se publiku navikavalo na budući gradski kulturni prostor, a u njemu je održano i otvorenje na Kniferov rođendan, 23. travnja. Posjetitelji su imali prigodu vidjeti predstavu „Kanon“, nadahnutu meandrom, koju su izveli studenti druge godine studija Glume i lutkarstva. Uslijedili su živa izložba kostima koju su nosile balerine iz osječkoga HNK-a, koncert sopranistice Veronike Hardy uz klavirsku pratnju Ante Blaževića te plesne izvedbe Plesnoga studija Illusion. Na otvorenju je također postavljena i izložba „The Dune“ asistentice Kristine Marić. Gosti otvorenja na kraju su pozvani na domjenak zdrave prehrane koji je nutricionistički osmislila balerina Anja Bašnec.

Dana 24. travnja održana su predavanja „Izazovi, trendovi i promjene koje donosi kulturni turizam“ i predavanje „Između forme i sadržaja – kako razumjeti Knifera“ kao i jutarnji razgovor „Meandar na dlanu“ u organizaciji Erasmus + studenata. Dana 25. travnja organizirana su predavanja „Crowdfunding – financiranje projekata u kulturi“, „Kugla glumište i Osječanin Zlatko Burić – Kićo“ te „Novi modeli uključivanja građana u program kulture“ koja su održale gošće iz Novog Sada – Europske prijestolnice kulture 2021. Istoga dana održana je promocija knjige „Knifer“ autora Žarka Radakovića. Ove je godine naglasak stavljen na glazbu i ples pa su plesne minute nastavljene i 25. travnja radionicom salse u Kulturnom centru, a na Akademiji za umjetnost i kulturu izveden je koncert Klavirskoga dua Karša. Tijekom Dana odigrane su predstave Harolda Pintera „Ljubavnik“, u kojoj su igrali Matea Bublić i Gordan Marijanović, te „Odiseja“ u izvedbi Bojana Bana i Filipa Severa.
Antonija MATIĆ
Posljednja dva programska dana

Dana 26. travnja održana je radionica o arhitekturi Tvrđe pod vodstvom Ivane Haničar Buljan i Ratka Vučetića, a večernji je program bio posvećen mladima uz kviz (jedna od rundi obuhvatila je i život i stvaralaštvo Julija Knifera) i koncert Dora Vestić kvinteta u klubu Cadillacu. Festival je 27. travnja tradicionalno završen utrkom Osječki meandar, dužine nešto više od četiri kilometra, sa startom kod pješačkoga mosta i ciljem kod Prolaza Julija Knifera, koja je unatoč lošem vremenu bila posjećena.
Možda ste propustili...