Sport
ZAVRŠNI TURNIR KOŠARKAŠKE EUROLIGE

“Kraljevi” brane, tercet napada titulu u Vitoriji
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Na Final Fouru momčadi su s najboljim učinkom u regularnoj sezoni. U polufinalu igraju Fenerbahče i Efes te CSKA i Real Madrid

Završnica je klupske košarkaške sezone, a to znači da nas čeka njezin najzanimljiviji i najkvalitetniji dio.

Final Four Eurolige igra se od petka do nedjelje u Španjolskoj, domaćin je Vitorija, koja neće igrati u društvu najboljeg kvarteta. Klub koji vodi Velimir Perasović nije mogao dalje od četvrtfinala, ali iako na parketu neće biti domaćina, sigurno je da će u Areni "Fernando Buesa" biti sjajna atmosfera i da nas čekaju sjajne košarkaške predstave.

Turci međusobno
Današnji polufinalni program u 18 sati otvaraju Fenerbahče i Anadolu Efes, što znači da će Turska imati svog predstavnika u borbi za naslov prvaka. Fener je imao najbolji učinak u ligaškom dijelu, stigao je do svog petog uzastopnog nastupa na završnici. Još je impresivniji podatak da je njihov trener Željko Obradović stigao do svoje 18. završnice, u Vitoriji će tražiti svoj jubilarni, deseti naslov, drugi s Fenerom, koji je prije dvije godine slavio na završnici u Istanbulu. S druge strane bit će protivnik kojeg itekako dobro poznaju. Efes Anadolu nikad nije igrao u finalu Eurolige, može se pohvaliti s dva nastupa i treća mjesta, a u kvartetu najboljih su ponovo nakon 19 godina. Trener Ergin Ataman ima na raspolaganju kvalitetnu momčad, u kojoj važnu ulogu ima naš Kruno Simon, a sjajnu sezonu igraju Vaslilije Micić, Shane Larkin, Adrien Moerman. Ono što je važno, Efes će nastupiti s najjačom postavom, a u Fenerbahčeu neće biti Luigija Datomea i Joffreya Lauvergnea, dok su upitni Nikola Kalinić i Jan Vesely. Inače, ove sezone međusobno su se sastali šet puta, omjer je izjednačen, a tko stigne do četvrte pobjede, ide u nedjeljni finale.

Najtrofejniji dvojac
Za njega će se u drugom polufinalu boriti dva kluba koja zajedno imaju 17 europskih titula. Deset ih ima Real Madrid, koji na "domaćem terenu" ima priliku i obraniti naslov osovojen prije 12 mjeseci u Beogradu, kada je slavio protiv Fenerbahčea. Nije isključena repriza finala, ali nešto će se pitati i moskovski CSKA, koji je posljednji put na krovu Europe bio prije tri godine. Od posljednjih 17 završnica propustili su samo jednu, stoga je jasno da je riječ o najkonstantnijem klubu u Final Four eri. "Kraljevi" iz Madrida pak dvaput su uspjeli obraniti eurotitulu, posljednji put prije 51 godine. Ti su suparnici u TOP 16 fazi odigrali dvije neizvjesne utakmice, takva bi trebala biti i večerašnja.

Nino Benčina
SAMO JEDAN HRVAT NA PARKETU
Naravno da je iluzorno očekivati da neki od hrvatskih klubova izbori završni turnir Eurolige. No sve je manje naših igrača koji igraju na Final Fouru. Ove sezone spala je knjiga na jedno slovo. Krunoslav Simon bit će jedini hrvatski košarkaš na parketu u Vitoriji, a to je svakako zabrinjavajući podatak. Sve nas je manje na eurosceni, stoga je za očekivati da će od petka do nedjelje Efes Anadolu imati i najveću podršku hrvatskih ljubitelja košarke. Kad nas već nema više...
Najčitanije iz rubrike