Novosti
STANJE DRŽAVNIH FINANCIJA

Porezni prihodi rasli za 3,3 %, više novca i od doprinosa za mirovinsko osiguranje
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da su u prva tri mjeseca ove godine porezni prihodi porasli za 3,3 posto, a rashodi su skočili za oko šest posto, pri čemu napominje da je nešto veća stopa rasta rashoda u odnosu prema prihodima uobičajena za to doba godine.


Kako je izvijestio na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, prihodi od PDV-a i poreza na dobit porasli su za 3,3 posto, a trošarine su rasle i nešto jače. Marić ističe kako ga posebno raduje stavka doprinosa za mirovinsko osiguranje, na kojoj je ostvareno povećanje prihoda veće od pet posto. Kada je pak riječ o rashodima, oni su porasli za oko šest posto, pri čemu Marić napominje da je prvo tromjesečje svake godine u proračunskom smislu "najlošije razdoblje".


Kako pojašnjava, prihodi su, kada se uspoređuju sva četiri godišnja tromjesečja, najslabiji, dok s druge strane značajnije rastu neki rashodi, primjerice vezani za subvencije u poljoprivredi, koji su pojačani u prvoj polovini godine, pa tako i u prvom tromjesečju, u kontekstu i pripreme sjetve. Također, napominje Marić, kada je riječ o uplatama u proračun Europske unije, svaki mjesec uplaćuje se jedna dvanaestina, no Komisija ima mogućnost pozvati članice na raniju i jaču uplatu sredstava, što se događa i ove godine, pri čemu ministar financija dodaje da se ne radi o nečem neuobičajenom. "Sve je u skladu s očekivanjima, nema nikakvih dodatnih izvanrednih okolnosti", ustvrdio je Marić.


Podsjetio je da je u prva dva mjeseca plaćeno dodatnih gotovo 600 milijuna kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu, najavljuje se i protest jamstava po pitanju nekih drugih brodova, a Marić očekuje da će se to dogoditi u tjednima koji slijede, a posebno se prati i situacija oko jamstava za jaružalo koje Uljanik gradi za belgijski Jan De Nul.


Odgovarajući na upit novinara o izgledima za smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, Marić je podsjetio kako je zakonom propisano to smanjenje opće stope PDV-a od 1. siječnja 2020. godine. "Mi smo to u zakon uključili i to je izglasano od strane Hrvatskog sabora da se 1. siječnja 2020. opća stopa smanjuje s 25 na 24 posto. To u zakonu tako i dalje stoji. Kao što je bio prethodni slučaj proteklih godina, danas je još uvijek rano za ikakvu najavu ili bilo što govoriti, ali možete očekivati da će Ministarstvo financija kao prvo, a potom i Vlada, uzeti cjelokupni porezni sustav, sve efekte koji su do sada postignuti, što je dobro, što eventualno nije i sukladno fiskalnim mogućnostima vidjeti postoji li prostor i u kojem smjeru ići dalje", rekao je Marić napominjući i kako izmjene poreznog sustava, poglavito tako velike, u pravilu stupaju na snagu s početkom kalendarske godine.


Na sjednici Vlade ministar financija predstavio je godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2018. godinu prema kojemu je Hrvatska i lani, drugu godinu zaredom, ostvarila višak proračuna opće konsolidirane države, i to po nacionalnoj metodologiji od 0,5 posto BDP-a, a po Eurostatovoj od 0,2 posto BDP-a, a udio javnog duga pao je na 74,6 posto BDP-a. "Ostvarenje suficita dvije godine zaredom, i po nacionalnoj i europskoj metodologiji, nije uobičajeni sport u Hrvatskoj", ocijenio je premijer Andrej Plenković, uz podsjećanje kako je posljednji put višak proračuna zabilježen 1998. godine, kada je uveden PDV. Postignuto je to, ističe, uz tri vala poreznog rasterećenja, ukupno oko 6,5 milijardi kuna, dvije milijarde kuna administrativnog rasterećenja, 2,54 milijarde kuna protestiranih jamstava za Uljanik. "To pokazuje da odgovorno upravljamo novcem poreznih obveznika, realno planiramo prihode i rashode te ispunjavamo jedan od tri temeljna cilja ove vlade, a to je fiskalna konsolidacija", poručio je premijer Plenković.
Ukupni prihodi proračuna lani su iznosili 129,4 milijarde kuna, što je na razini plana, odnosno nešto iznad plana, za 0,2 posto, dok su ukupni rashodi iznosili 129,6 milijardi kuna, što je na razini 98,4 posto plana. To pokazuje odgovorno i transparentno izvršenje proračuna, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.


Hina/D.Pav.
U prva dva mjeseca plaćeno dodatnih gotovo 600 milijuna kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana