Novosti
U PETAK ODLUKA O PRITVORU BIVŠEM PREMIJERU

Sanader traži ukidanje istražnog zatvora
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera zatražila je ukidanje istražnog zatvora u kojemu je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom travnja, povisio kaznu u aferi Planinska, a izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odluku bi trebalo donijeti u petak.


Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku na temelju koje je završio u istražnom zatvoru.


Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da obrana smatra spornim što rješenje o određivanju istražnog zatvora sadrži samo ono najopćenitije pa tvrde da im je prekršeno konvencijsko pravo na obrazloženu odluku.


"U rješenju se kaže da je Sanader osuđen na kaznu zatvora dulju od pet godina, a obrana navodi da oni ne znaju kolika je točno ta kazna te koja je to odluka na koju se poziva rješenje", kazao je Devčić Hini.


Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. travnja. Vrhovni sud je ranije istog dana završio trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna.


Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina, no to će službeno biti poznato tek kada pravomoćna odluka Vrhovnog suda bude napisana i dostavljena strankama u postupku.
Osim bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire. Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke. H
Možda ste propustili...

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SURADNJI S NK OSIJEK

Ćosić: Zalihe su na optimalnoj razini

U SRBIJI ČETIRI SLUČAJA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

BiH zabranila uvoz svinjskog mesa i proizvoda iz Srbije zbog zaraze

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana