Regija
PREDAVANJE O ZALJUBLJENIKU U ZAVIČAJ

"Ivo Čakalić – seljak, etnograf i umjetnik"
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
POŽEGA - - Ivo Čakalić bio je s jedne strane sasvim običan seljak, a s druge svestran čovjek koji je ponajprije bio veliki zaljubljenik u običaje, kulturu, povijest i prošlost svoga kraja - rekla je Ljiljana Marić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske, na predavanju u prigodi 48 godina smrti i 130 godina rođenja Ive Čakalića.


Koliko jedan naoko priprost i neobrazovan čovjek može zadužiti svojim predanim radom, tako da ga ne zaboravlja ponajprije zavičaj, pokazali su Kaptolčani, sudjelujući na predavanju što ga je Ogranak MH organizirao u Gradskom kazalištu Požega. Mnogi ga se sjećaju s nedjeljnih misa, gdje je obvezno bio spremljen u šokačku narodnu nošnju s molitvenikom u ruci. Bio je to skroman čovjek, samozatajan, a iza sebe je ostavio pregršt pisanih tragova o prošlosti našega kraja, slika, crteža, maketa, kipova, skulptura, tkalačkih stanova, rukopisnih bilježnica, knjiga, molitvenika, pjesama, priča, poslovica, stihova i izreka.


- Moramo se potruditi da građa i ostavština Ive Čakalića bude obrađena, objedinjena i prezentirana na napravljenoj stranici i samim time bude dostupnija svim zaljubljenicima i istraživačima. Nakon toga ostaje nam detaljna analiza i obrada te objava u tiskanim knjigama, monografijama, fotomongrafijama – pozvao je Tihomir Šmiteter, također Kaptolčanin, koji je prikupio veliku zbirku o Ivi Čakaliću i pripremio za digitalno objavljivanje.


Predavanje je uz prezentaciju Tihomira Šmitpetera održala Maja Žebčević Matić, viša kustosica Gradskog muzeja Požega. Uvodno je Čakalića predstavila, između ostalog, kao "seljaka u širokim gaćama sa svega četiri razreda osnovne škole, koji je gutao knjige, pisao kaligrafskim rukopisom i kojega su poštovali brojni požeški i hrvatski intelektualci. Čovjeka koji je na svojim krhkim plećima iznio križeva za pet ljudskih života".
Događaj je obogaćen nastupom KUD-a "Ivo Čakalić" iz Kaptola. B. Starčević Tesari
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike