Regija
GIMNAZIJALCI OSVOJILI PRIZNANJA NA BROJNIM NATJECANJIMA

Veliko znanje i uporan rad donijeli prestižne nagrade
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
VUKOVAR - Na natječaju u sklopu donacijskog programa Generacija Next vukovarski gimnazijalci Ivan Kolar, Matija Hardi, Matko Gašparić i Marko Macura zauzeli su prvo mjesto.


Projektni zadatak, nazvan "Vukovar - Our view of smart living", potom je osvojio još nekoliko nagrada, čime su učenici i njihovi mentori Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović dobili motivaciju za prijavu na druge natječaje, čija će realizacija uslijediti sljedeće školske godine. Kako bismo doznali njihove planove za budućnost, posjetili smo Gimnaziju te razgovarali s Matkom, Markom i Matijom, a Ivan je toga dana, nažalost zbog bolesti izostao s nastave. Pojasnili su kako su na nagrađenom projektu zajednički radili od početka školske godine te projektni zadatak dovršili u veljači.


- U početku nismo imali velika očekivanja, no naš je rad, osim nagrada, privukao i veliku medijsku pozornost, što nam mnogo znači - rekao je Marko Macura.


Matija Hardi dodao je kako su se istim projektom prijavili na natječaj Ideja godine.


- U suštini je riječ o poslovnoj ideji kojom se "Pametnim gradom" smanjuje potrošnja energije za 60 posto i optimizira promet. Od 60 prijavljenih projekata, osvojili smo drugo mjesto - naveo je Matija.


Sva trojica učenici su trećeg razreda prirodoslovno-matematičkog smjera i kažu kako žele upisati fakultete u Zagrebu. Matkova je želja PMF ili elektrotehnika, Marko bi strojarstvo, a Matija želi studirati elektrotehniku. Osim toga što ih upravo te oblasti zanimaju, kažu kako im je dodatna motivacija što je riječ o zanimanjima s kojima će biti konkurentni na tržištu rada.


- Naši su uspjesi pokazali kako je najvažnije imati dobru ideju, znanje i volju za radom te kako i vukovarski srednjoškolci mogu ostvariti znatne rezultate - poručio je Matko Gašparić.


Na upit kako su baš njih četvorica odabrani za projektni tim, pojasnili su kako ih to područje zanima, a i jedini su dečki među 12 učenika u razredu, pa su se od početka više družili i zajedno radili i na drugim projektima. Na međunarodnom natjecanju mladih fizičara u Skopju osvojili su prvo mjesto.


Jedan od mentora, Davor Šijanović, rekao je kako su sva četvorica uspješna i u drugim aktivnostima, ponajprije sportskim.
- Ne sumnjam kako ćemo i iduće godine ponoviti uspjeh s drugim projektima jer oni vrijedno rade i imaju znanja - naglasio je. D. Korpoš


Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike