Osijek
PREDAVANJE “ČOVJEK U 21. STOLJEĆU”

Mišak o transhumanizmu, globalnom zatopljenju te percepciji stvarnosti
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Zanimljivo predavanje pod nazivom ‘‘Čovjek u 21. stoljeću‘‘ u srijedu je na Filozofskom fakultetu održao Krešimir Mišak, novinar, glazbenik i spisatelj, široj javnosti poznat kao voditelj kultne emisije ‘‘Na rubu znanosti‘‘. Govoreći o transhumanizmu, globalnom zatopljenju, svijesti i percepciji stvarnosti i sličnim temama, Mišak je objedinio kontroverzne ideje te objasnio njihov utjecaj na oblikovanje današnjeg svijeta.

- Živimo u stoljeću u kojem se mijenjaju paradigme. Ako govorimo o čovjeku, kao ključna tema nameće se pitanje svijesti koje se u suvremenom društvu uglavnom ignorira. Kao što se u znanstvenim disciplinama pojavljuje nova paradigma o svijetu svijesti koja na neki način čini svijet mekšim, u isto vrijeme jača i transhumanistički pokret čiji je cilj postići oblik društva dosta sličan mentalitetu roja, svojevrsnoj košnici. Transhumanizam je ideja da ćeš poboljšati čovjeka tako da ćeš ga spojiti s tehnologijom. Tu se radi o nevidljivoj, ali ipak prisilnoj kolektivizaciji - rekao je Mišak.

Govoreći o teoriji o globalnom zatopljenju, Mišak kaže kako mu je nevjerojatno da ta priča uopće prolazi i da je njezina svrha kontrola čovječanstva te ističe paradoks da zapravo živimo u razdoblju globalnog zahladnjenja. ‘‘Zemlja se prestala zagrijavati oko 2001.", kaže Mišak. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike