Osijek
KATINI LAVANDINI NA EKO TRGU

Savršen spoj zelenog i plavog mora u ekopriči
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Ljekovito aromatično bilje ne završava kao začin, nego svoju ulogu ostvaruje u njezi kože

Četvrtak je na osječkoj tržnici već tradicionalno rezerviran za Eko trg na kojemu se jučer, 16. svibnja, spojilo more i kontinent mirisima lavande, smilja, ružmarina i niza drugih ljekovitih biljaka. "Krivac" za to je Katarina Johum i njezin OPG poznat pod imenom Katini lavandini, koja na komadiću svog zelenog mora u Tenji uzgaja dio aromatičnog bilja, a ostatak raste na sunčanom Hvaru.

"Osim što se bavimo uzgojem ljekovitih biljaka, imamo i dopunsku registriranu djelatnost za izradu eteričnih ulja i proizvoda od pčelinjeg voska, sapuna i drugih neprehrambenih proizvoda. Masti, meleme i eterična ulja izrađujemo od lavande, kadulje, smilja, majčine dušice, kantariona, gaveza i miloduha, a priča je počela prije četiri godine kada smo odlučili spojiti ljubav prema prirodnim i zdravim proizvodima s njihovom konkretnom primjenom u kozmetici i njezi tijela. Osim ovdje u Tenji, biljke uzgajamo i u kući na Hvaru, gdje također skupljamo samoniklo bilje, za što isto imamo registriranu djelatnost. Da bi sve bilo ekološki i prema standardima, dva puta godišnje imamo mikrobiološke analize proizvoda, ruku zaposlenika i posuđa u kojemu se pripremaju proizvodi. U proizvodnji sudjelujem sama, a u berbi i neposrednoj brizi za biljke sudjeluje cijela obitelj", istaknula je Johum.

Organizatorica događaja na Eko trgu Ljiljana Olujić ističe kako im je uvijek cilj predstaviti proizvode dobivene na ekološki prihvatljiv način u nadi da će svojom podrškom pomoći u promociji svim proizvođačima. "Katarina je sjajno spojila ljubav prema ljekovitom bilju i svoje znanje, s obzirom na to da je medicinske struke, a zanimljivo je da njezine moćne biljke ne završavaju u nekoj šalici čaja ili tanjuru, nego kao kvalitetni pripravci za njegu kože", zaključila je Olujić.

Ema Nenadić
Priorodni proizvodi u službi ljepote
Katarinini su proizvodi prirodni, bez mineralnih ulja i silikona, bez parafina i drugih petrolata, bez sintetičkih mirisa, boja i konzervansa, a nisu testirani na životinjama te su svi rađeni ručno i u vlastitoj proizvodnji. Ovog četvrtaka na Eko trgu moglo se saznati sve o ljekovitim učincima aromatičnog bilja koje, osim što pomaže kod određenih stanja, služi ljepoti i njezi kože. Ljubitelji slatkog mogli su uživati u besplatnim kolačima s mentom i osvježavajućem napitku od različitog ljekovitog bilja, a po pristupačnim cijenama našlo se i pekmeza, džemova, namaza i sjemenki.
Najčitanije iz rubrike