Crna kronika
JOŠ JEDNA ŽRTVA PRIJEVARE

Uplatio "kaparu", od kredita ništa
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
OSIJEK - Osječka je policija izvijestila o još jednom slučaju internetske prijevare, koju je žrtva odmah prijavila. U priopćenju stoji: "U poslijepodnevnim satima u srijedu 26-godišnjak je putem društvene mreže s nepoznatom osobom dogovorio podizanje kredita u iznosu od više tisuća kuna. Na račun počinitelja uplatio je polog od više stotina kuna. Nakon obavljene uplate počinitelj se više nije javljao 26-godišnjaku, niti mu je realizirao kredit. Tragamo za nepoznatim počiniteljem."


Uistinu je nevjerojatno koliko je velik broj građana koji na ovaj način ostaju bez novca. Internet je sve češće alat lopova koji otvaraju lažne profile na društvenim mrežama s pomoću kojih dolaze do žrtava. Obično poveznice na tim profilima vode prema internetskim stranicama koje izgledaju poslovno, no to i jest cilj prevaranata. I u ovom slučaju prevarant je od žrtve zatražio da uplati novac na dostavljeni račun, a kada je žrtva to učinila, prevarant se više nije javljao.


- Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca, upozoravamo građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne i primamljive oglase o prodaji/ili nabavi različitih predmeta, vozila ili životinja te davanje povoljnih kredita. Najčešće je riječ o ponudi neprovjerenih predmeta, a iza naizgled povoljnih oglasa često se kriju prijevare - upozoravaju iz policije.
Osječka je policija u srijedu otkrila i jednog provalnika. Kazneno je prijavljen 40-godišnjak koji je u noći između utorka i srijede pokušao provaliti u prostorije ugostiteljskog objekta u Divaltovoj ulici u Osijeku. Slijedilo je kriminalističko istraživanje, koje je pokazalo da je 40-godišnjak i prije imao sličnih aktivnosti. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, muškarca se nakon istraživanja sumnjiči da je u travnju i svibnju provalio u nekoliko prodavaonica i ugostiteljskih objekata u Osijeku. Ukrao je više boca alkoholnih pića, informatičku opremu i novac. Vlasnicima je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće. Ako se sumnja potvrdi, slijedi podizanje optužnice, a potom i suđenje, na kojem bi, ako bude proglašen krivim, mogao dobiti i zatvorsku kaznu. M.Bugarić
Internet je sve češće alat lopova koji otvaraju lažne profile na društvenim mrežama
40

godina je provalniku koji je krao po Osijeku
Možda ste propustili...

TRAGEDIJA KOD BELOMANASTIRSKOG PRIGRADSKOG NASELJA ŠUMARINA

Na gradilištu autoceste A5 poginuo radnik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi