Kultura
HRVATSKO DRUŠTVO GLAZBENIH UMJETNIKA

Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati nagrade "Milka Trnina"
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
Kvartet "Papandopulo" dobio je diplomu "Milka Trnina" za 2018. godinu, koju dodjeljuje HDGU
ZAGREB - Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati su nagrade "Milka Trnina", a kvartet "Papandopulo" diplome "Milka Trnina" za 2018. godinu, koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.
Mezzosopranistici Diani Haller i pijanistu Filipu Faku nagrada "Milka Trnina" pripala je za koncert održan 29. studenoga prošle godine u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ), na kojemu su izveli solopjesme Franza Schuberta, Gustava Mahlera, Huga Wolfa i Ivana pl. Zajca, priopćio je HDGU.


Kako se navodi, diploma "Milka Trnina" pripala je pak "Papandopulo" kvartetu, u čijem su sastavu Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak za koncert održan 2. svibnja prošle godine u Zagrebu na otvorenju šestog izdanja "Izloga suvremenoga zvuka" - međunarodnoga festivala eksperimentalne glazbe, na kojemu su izveli "Kompoziciju za Saksofone i Francuski paviljon", podnaslovljenu "Esej o sebičnosti: Otok jedinaca - Fanfare za sanacijske upravitelje", skladatelja Gordana Tudora.


Istaknuto je kako se ta ugledna nagrada dodjeljuje već 61 godinu u kontinuitetu - od 1958. godine, kada je ustanovljena, a nagradu i diplomu za 2018. dodijelio je stručni žiri u sastavu: Višnja Mažuran (predsjednica žirija) te članovi Zoran Juranić, Diana Grubišić Ćiković, Klasja Modrušan i Višnja Požgaj.


Nagrada "Milka Trnina" dodjeljuje se za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini i kao trajna uspomena na Milku Trninu (1863. - 1941.) hrvatsku opernu umjetnicu s velikim međunarodnim ugledom - članicu državne opere u Münchenu, prvu Toscu londonskoga Covent Gardena i Metropolitan Opera Housea.
Nagrada i diploma "Milka Trnina" bit će dodijeljene u srijedu, 12. lipnja, ove godine u atriju Muzeja Mimara. Hina/D.Kć.
za koncert
U HRVATSKOM GLAZBENOM ZAVODU
Može se dobiti jednom u životu
Nagrada "Milka Trnina" dodjeljuje se svake godine, svaki umjetnik može ju primiti samo jednom u životu, a od toga pravila izuzeti su samo oni umjetnici koji podjednako izvrsne rezultate postižu na dva različita instrumenta.

Sastoji se od pisanoga priznanja, medalje veličine osam centimetara s reljefnim likom Milke Trnine (rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija) i novčanog iznosa, koji određuje Upravni odbor HDGU-a. Dobitnik nagrade "Milka Trnina" mora biti državljanin Republike Hrvatske i član HDGU-a.

Diploma Milka Trnina dodjeljuje se pak komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike