Kultura
U DRUŠTVENOM DOMU

U Gunji otvorena Narodna knjižnica i čitaonica
Objavljeno 17. svibnja, 2019.
GUNJA - Narodna knjižnica i čitaonica otvorena je u Društvenom domu u Gunji, koji je otvoren još 2016., no u njemu do sada nije bila knjižnica. Inače, taj je objekt koštao pet milijuna kuna, a u njegovoj gradnji sudjelovalo je 30-ak tvrtki i oko 500 radnika. Glavni donatori bili su INA s 2,5 milijuna kuna, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s 1,25 milijuna kuna te Ministarstvo kulture, s milijun kuna, Ministarstvo graditeljstva, UNICEF i Triglav osiguranje. Gradnju Društvenog doma pomogli su i brojni donatori.


Načelnik općine Anto Gutić i knjižničarka Tena Franić pozdravili su nazočne biranim riječima dobrodošlice. Na otvorenju su bili Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture, Božo Galić, župan VSŽ-a, Višnja Cej, ravnateljica knjižnica grada Zagreba, Marija Čačić, predsjednica DKSBS-a, knjižničari iz Vinkovaca, Županje i Drenovaca, Ivan Živić, župnik u Gunji, Idriz Bešić, glavni imam u Gunji, Stpica Mišura, ravnatelj škole Gunja. Dječja skupina KUD-a Graničari iz Gunje priredila je program, a GDCK, Zavičajni muzej Stjepan Gruber, Franjo Škegro iz Županje, OŠ "A. i S. Radić" i Matea Marić iz Gunje postavili su izložbu "Gunja u poplavi 2014. i danas" u povodu pete obljetnice katastrofalne poplave u Gunji.


"Zahvalna sam brojnim donatorima na knjigama, kojih imamo više od 2000‘‘, kazala je Tena Franić, voditeljica i ravnateljica knjižnice u Gunji. "Županija je pomagala i pomaže sve projekte koji će donijeti boljitak u Cvelferiji i duhovnu obnovu, govorimo o marijanskom svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke", istaknuo je župan Božo Galić. "Poslije nekoliko godina u ovom prelijepom objektu sada imamo i Narodnu knjižnicu i čitaonicu. Hvala donatorima koji su nam za vrijeme i poslije poplave pomogli, a prošlo je pet godina. Ovo će biti mjesto okupljanja mladih, a tako je i krenulo od 2017. Poslije poplave dobili smo ovaj vrijedni i lijepi objekt i nogometni stadion", kazao je Anto Gutić, načelnik općine Gunja.
"Ruksak (pun) kulture u Gunju je dolazio u nekoliko prilika i pomagao donacijama. Ministarstvo kulture sudjelovalo je u gradnji, a to će činiti i u njezinu opremanju‘‘, istaknula je Maja Zrnčić, voditeljica programa Ruksak (pun) kulture i izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Korižnek. S. Bogutovac
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike