Mozaik
U OSIJEKU ODRŽAN 10. MEMORIJAL DARKA PAURIĆA

Cilj je koncerta promocija novosti u tamburaškoj glazbi i mladih tamburaških sastava
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održan je 10. Memorijal Darka Paurića, koji Radio Osijek organizira u spomen na svog prerano preminulog glazbenog urednika i novinara. I ove je godine to bilo pravo mjesto za susret tamburaša-glazbenika i novinara iz ovog dijela Hrvatske.

Darko Paurić bio je veliki promotor tamburaške glazbe, veliki prijatelj mnogih tamburaša, a u svojim je emisijama mladim glazbenicima pružio priliku za afirmaciju. Svega toga su se s pozornice sjetili sudionici ovogodišnjeg jubilarnog Memorijala Darka Paurića - Vera Svoboda, koja slavi 65 godina uspješne glazbene karijere, Berde band, jedan od naših najboljih tamburaških sastava koji će uskoro obilježiti 30 godina rada te dvije dame koje su osvojile posebne nagrade Radio Osijeka prošle godine - Marija Pavković i Viktorija Kulišić. Marija Pavković osvojila je nagradu slušatelja Radio Osijeka za tamburaški hit 2018., a riječ je o pjesmi "Kao cvijet bez vode", a pjesma "Kćer ravnice" Viktorije Kulišić na posljednjim je Zlatnim žicama Slavonije u Požegi osvojila nagradu Radio Osijeka za najljepši tekst (autorica Jasminka Blašković). A budući da je - u Darkovu duhu - cilj Memorijala promocija novosti u tamburaškoj glazbi i mladih tamburaških sastava, nastupio je i jedan od njih - Žitna polja.

Postumno je odlikovan nagradom Status za doprinos promicanju hrvatske glazbe. HGU je ovako obrazložio dodjelu nagrade: "Kao osječki gimnazijalac pokazivao je interes za radio kao medij, tako da je vrlo rano, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, došao na Radio Osijek, gdje se zaposlio 1984. Nakon nekoliko godina rada kao spiker, prelazi u glazbenu redakciju. Od osnivanja osječke Podružnice HGU-a bio je jedan od njezinih najbližih suradnika. Do prerane smrti, koja je zatekla sve njegove prijatelje i suradnike, bio je voditelj glazbene redakcije Radio Osijeka. Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao radio koji je beskrajno volio. Bio je ranjen na radnom mjestu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a za svoj je veliki doprinos i dugogodišnji kvalitetan rad dobio brojna priznanja novinarske struke. Vodio je niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju Desetica, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju "Ritam šokadije", koja se na valovima Radio Osijeka emitira od 2002. Upravo je u emisiji "Ritam šokadije" došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je s mnogo žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje, posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Paurić je bio nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojega nije mogla proći nijedna znatnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaje Slavonije i Baranje".

Ovogodišnja priredba prilog je Radio Osijeka proslavi Dana Hrvatske radiotelevizije. T.K.
Bio je veliki promotor tamburaške glazbe, prijatelj mnogih tamburaša i mladim je glazbenicima pružio priliku
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike