Sport
ŽRK OSIJEK OSTAJE PRVOLIGAŠ

Nismo ni zaslužili naći se u ovakvo “gustoj “ situaciji
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Iako još nije potvrđeno, izgledno je kako će Jasmin Mrkonja i sljedeće sezone voditi osječkog prvoligaša

Porazom u Zrinjevcu od Lokomotive završila je povratnička sezona rukometašica Osijeka u Prvoj ligi. Rasplet je bio sretan za Osječanke, kojima očekivani gubitak od Zagrepčanki nije nimalo pokvario raspoloženje jer su već i prije tog susreta znale da su zadržale prvoligaški status.

To je bilo jasno nakon što je Bjelovar odradio svoj dio posla i svladao Trešnjevku, koja sa Zametom ide u niži rang. Osječki klub je ispadanje izbjegao silovitom završnicom sezone u kojoj se spasio iz gotovo bezizlazne situacije. Pet kola prije kraja prvenstva ŽRK Osijek bio je 12. s dva boda zaostatka za Murvicom i četiri za Trešnjevkom te je od oba kluba imao lošiji međusobni omjer. Uz to, od tih pet kola u "igri" je praktički bilo samo šest bodova, jer su Osječanke jedno kolo bile slobodne, a u posljednjem su igrale s moćnom Lokomotivom. Na klupi je tada Jelenu Crnov zamijenio Jasmin Mrkonja te s igračicama uspio u gotovo nemogućoj misiji - nanizao je tri pobjede, dočekao i malu pomoć Bjelovara te osigurao ostanak u društvu najboljih.

- Apsolutno se može reći kako je moja i misija igračica doista uspjela. Imali smo ni pet posto izgeda s obzirom na to kakvi su bili rezultati i igre, a ekipa je bila poljuljanog samopouzdanja i koncentracije. Mislim da nas je ona pobjeda protiv Splita 2010 dosta podigla, djevojkama se vratilo samopouzdanje i moral te smo na tome počeli graditi dalje. Imali smo i malu sreću, stigla je prvenstvena stanka u kojoj smo se još malo bolje posložili i onda odigrali dvije važne utakmice s ekipama koje su u tom trenutku bile favoriti. Dobili smo ih te uz pobjedu Bjelovara i matematički osigurali ostanak u ligi - pričao je nakon završetka prvenstva trener Mrkonja, koji je za oproštaj ipak htio nešto bolje izdanje svojih djevojaka. Makar su im suparnice bile "lokosice", protiv kojih se jedino i može tražiti što dostojanstveniji poraz.

- Koliko god sam ja želio i tražio da na ispraćaju sezone odigramo najbolje što možemo, mislim da smo mogli pokazati jači otpor Lokomotivi. No, očito su neke igračice previše htjele, pa smo brzopleto završavali napade, za što smo kažnjavani kontranapadima. To je poremetilo koncentraciju te na oproštaju nije bilo naše pravo izdanje. Srećom, najlošiju utakmicu smo odigrali kada je sve već bilo odlučeno.

Ova posljednja utakmica, naravno, nije pokvarila ukupnu ocjenu učinka završnica sezone.

- Ne mogu ništa drugo reći nego da sam zadovoljan. Ponavljam, mi uopće nismo zaslužili naći se u ovoj situaciji, ali, eto, stjecanjem okolnosti to nas je zadesilo. Nadam se da ćemo izvući pouku iz ove sezone i biti pametniji sljedeće da više uopće ne dolazimo u situaciju da se u posljednjim kolima moramo spašavati. Stekao sam dosta dobar uvid u ekipu, vidjet ćemo što s kadrom, ima li mjesta za neku popunu. Sad ćemo tjedan dana raditi smanjenim intenzitetom, onda će djevojke dobiti sedam dana odmora, a potom raditi ostatak svibnja i skoro cijeli lipanj. Imat ćemo vjerojatno u tom razdoblju i neku igračicu na provjeri, kako bismo vidjeli može li nam pomoći u sljedećoj sezoni.

Sva ova planiranja o sljedećoj sezoni jasno sugeriraju kako bi Mrkonja trebao ostati na klupi prve ekipe. Podsjetimo, u klub je stigao zimus preuzevši brigu o mlađim uzrastima te je na ovo mjesto uskočio nakon ostavke Jelene Crnov.

- Kao što smo imali samo pet posto šansi za ostanak u ligi, tako mislim da je sada isto toliko šansi da ne ostanem. Nismo još konkretno razgovarali, ali vjerujem da ćemo s čelnicima kluba uskoro sjesti i raspraviti o toj temi - poručio je Mrkonja nakon uspješno odrađene misije spašavanja prvoligaškog statusa.

Goran Roguljić
Darovi mlađim kadetkinjama
Uoči utakmice s Lokomotivom u osječkom su klubu priredili i dvije svečanosti. Ekipu mlađih kadetkinja (2004./’05. godište), koja je osvojila drugo mjesto na turniru “Rukomet u srcu” u Zavidovićima, Žepču i Maglaju, prvotimke su darivale prigodnim poklonima. Zbog odlaska na fakultet u Opatiju, od osječkog se kluba oprostila Talia Batrnek, njoj su predsjednik Pećušak i dopredsjednik Babić poklonili dres i cvijeće.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

Najčitanije iz rubrike