Sport
EKIPNO KUGLAČKO SP

Dvije nokaut-faze su minumum za hrvatske selekcije
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Među deset seniora je i član KK-a Osijek, Dario Radoš, koji je izborio mjesto u startnoj šestorci

Festival kuglanja održava se tijekom svibnja u Češkoj. U Rokycanyju, mjestu koje se nalazi u Plzenskoj regiji, na programu su čak četiri velika natjecanja.

Počelo je kadetskim Svjetskim kupom, nakon čega je uslijedilo juniorsko SP (do 18 godina), koje je završilo jučer. Danas starta najiščekivaniji dio, a riječ je o 8. ekipnom Svjetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji, nakon kojeg još slijedi 1. SP za veterane. Ekipno SP potrajat će deset dana, finalni dan je 26. svibnja, a njega će pokušati izboriti i dvije hrvatske vrste koju čine po deset kuglačica i kuglača. Nećemo reći najboljih, bar ne u muškoj selekciji, gdje nema nekih imena za koje bi se tu moralo naći mjesta. Svoje je sigurno zaslužio 26-godišnji član KK-a Osijek, Dario Radoš, koji će tako drugi put u svojoj karijeri nastupiti na ekipnoj seniorskoj svjetskoj smotri. Prije dvije godine u Dettenheimu bio je član selekcije koja je zapela već u četvrtfinalu. Naši kuglači ne mogu se pohvaliti ekipnim odličjima, osvojeno je samo jedno srebro, prije 23 godine. Mjesto radnje također je bila Češka (Prag), koja možda ponovo bude sretna za muško kuglanje.

- Pripremajući se za SP imali smo i četiri međunarodne provjere, dvije protiv Slovenije, a formu smo testirali još protiv Austrijanaca i Makedonaca. Naša reprezentacija je dosta mlada, ali vjerujem da nam to neće biti hendikep u Češkoj, gdje je prvi cilj proći skupinu u kojoj redom igramo protiv Rumunjske (19. svibnja), Italije (21. svibnja) i Mađarske (23. svibnja). U četvrtfinale idu po dvije prvoplasirane selekcije, a vjerujem da će Hrvatska biti u tom društvu. Važno će biti otvaranje, pobjeda bi nam olakšala put među osam najboljih, a onda je sve dalje otvoreno - smatra Radoš, koji je kvalitetno odradio klupsku sezonu i sve provjere (644, 663, 627, 609), što ga gura i u startnu hrvatsku postavu.

U slučaju prolaska u četvrtfinale, Hrvati se križaju s najboljim dvojcem iz A-skupine (Slovenija, Slovačka, Francuska, Danska). U B-skupini nastupaju Srbija, Češka, Poljska, Makedonija i Estonija, a D-skupinu čine Njemačka, Asutrija, BiH i Švedska.

Za razliku od kuglača, hrvatske kuglačice osvojile su čak 11 medalja. Dvaput su bile svjetske prvakinje (1992. i 2015.), a prije dvije godine bile su srebrne. Hrvatska je u A-skupini, gdje igra protiv Danske (18. svibnja), Rumunjske (20. svibnja) i Slovačke (22. svibnja), a križa se s C-skupinom (Češka, Srbija, BiH, Estonija). U B igraju Njemačka, Italija, Austrija i Poljska, a u D su Slovenija, Mađarska i Francuska.

Nino Benčina
Najčitanije iz rubrike