Svijet
U SRETNOJ DRŽAVI

Subotom operira, a tijekom tjedna je premijer Butana
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Tshering Tobgay (50) izabran je prošle godine za predsjednika vlade državice podno Himalaje

Subota je u Butanu i Tshering Tobgay je upravo završio operaciju mokraćnog mjehura u nacionalnoj bolnici Jigme Dorji Wangchuck. Tshering nije običan liječnik. Tijekom tjedna on je i predsjednik vlade himalajske kraljevine poznate po mjerenju bruto nacionalne sreće.

- Tako se rješavam stresa - kaže Tshering, koji je za premijera izabran prošle godine. Bili su to treći demokratski izbori u zemlji sa 750 tisuća stanovnika. Nitko se u bolnici ne obazire osobito na premijera koji u liječničkoj kuti i s kroksama na nogama žuri hodnicima. Navikli su na to. "Neki vole igrati golf, neki se bave streličarstvom, a ja volim operirati. Vikende provodim ovdje", rekao je 50-godišnji kirurg.

Budističko kraljevstvo u mnogočemu je slučaj za sebe. Umjesto po ekonomskom rastu, ravnaju se po razini sreće. Jedan od stupova bruto nacionalne sreće očuvanje je okoliša. Ustavna je odredba da najmanje 60 posto države mora ostati pošumljeno. Mnogo drže do ekoturizma i u jeku sezone posjetiteljima naplaćuju dnevnu taksu od 250 dolara. U glavnom gradu Thimpuu nema semafora, zabranjena je prodaja duhana, a televizija je dopuštena tek 1999.

Tshering, koji se usavršavao u Bangladešu, Japanu, Australiji i Americi, političku je karijeru počeo 2013., no njegova stranka na izborima te godine nije uspjela. Sada kao premijer subotama operira, a svakoga četvrtka ujutro drži medicinske konzultacije liječnicima i studentima. Politika, kaže premijer, podsjeća na medicinu. "U bolnici pregledavam i liječim pacijente. U vladi pregledavam ‘zdravlje‘ njezinih politika i nastojim ih popraviti". Ali ne dvoji što mu je draže. "Kada se vozim u vladu radnim danom, poželim skrenuti prema bolnici"!

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana