Novosti
OBRANA OD POPLAVA

Spriječen prodor vode u kuće, Una opada, ali raste - Sava
Objavljeno 15. svibnja, 2019.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu je počeo padati. No i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Sustav obrane - boks-barijere i zečji nasipi - izdržao je nalet vode. Načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić izjavio je kako se i dalje radi na zaštiti kuća.


Na karlovačkom području poplavljeno naselje Logorište posjetio je premijer Andrej Plenković, prohodao poplavljenom ulicom, dvorištima i nasipom i rekao kako se uvjerio da ljudima u kuće nije prodrla voda unatoč rekordnim vodostajima rijeka, jer su dvije privremeno postavljene boks-barijere, jedna uz rijeku Koranu i druga uz Mrežnicu, dobro odigrale ulogu obrane od poplave. Zahvalio je svima koji su danonoćno radili na terenu da obuzdaju vodu na kritičnim mjestima - Hrvatskim vodama, vatrogascima, policiji i lokalnoj i regionalnoj vlasti, što pomažu ljudima, a boks-barijere je nazvao "konceptom rješenja".


"Vidimo ovdje ljude koje smo prije znali zateći u kućama s metar i više vode, a sada su zadovoljni jer se našlo učinkovito rješenje", rekao je premijer i objasnio da je to ipak samo privremeno rješenje. Poručio je da se radi i na onom trajnom, izgradnji sustava obrane od poplava.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo stanjem na terenu, unatoč činjenici da je na nekim lokacijama voda probijala uspostavljene nasipe i činila štetu, te je ponovio da slijedi gradnja trajnih protupoplavnih objekata, odnosno završetak sustava obrane od poplave, koji je u dijelu grada uspostavljen, ali posljednjih 30 godina nije učinjeno ništa za obranu od Mrežnice i Korane. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković novinarima je, na pitanje zašto se stalno u Karlovcu ruše rekordi vodostaja rijeka, rekao da odteretni kanal Kupa - Kupa nije u punoj funkciji, postoji projekt za vodnu stepenicu u Brodarcima, koja bi riješila problem tako da u Karlovac ne dođu goleme količine vode Kupom. Vlada RH sagledala je potrebe za cjeloviti sustav zaštite od poplava, rekao je Đuroković, i obavljaju se pripreme za izgradnju i rekonstrukciju 150 kilometara nasipa, deset kilometara armiranobetonskih zidova, retenciju Kupčina od 120 do 150 milijuna prostornih metara vode i drugo.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je, prema podatcima Ureda državne uprave te škola i njihovih osnivača, zbog poplava u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji nastava u prekidu u dvije osnovne i dvije područne škole. Također, dodaje se u priopćenju, neke su škole najavile mogućnost privremenog prekida nastave, ovisno o razvoju situacije.
U srijedu je počela rasti Sava kod Jasenovca, i to za dva do četiri centimetra na sat, te su proglašene izvanredne mjere obrana od poplava. H/D.Pav.
Zoran Đuroković

generalni direktor Hrvatskih voda

Đuroković je novinarima, na pitanje zašto se stalno u Karlovcu ruše rekordi vodostaja rijeka, rekao da odteretni kanal Kupa - Kupa nije u punoj funkciji, postoji projekt za vodnu stepenicu u Brodarcima, koja bi riješila problem tako da u Karlovac ne dođu goleme količine vode Kupom. Vlada RH sagledala je potrebe za cjeloviti sustav zaštite od poplava i obavljaju se pripreme za gradnju i rekonstrukciju 150 kilometara nasipa i drugo, rekao je.
Možda ste propustili...

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

Najčitanije iz rubrike