Osijek
GAMOŠ I ANUŠIĆ U POSJETU “ŠTARKU”

Uskoro centar za rehabilitaciju
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Krećemo prema prvome koraku gradnje centra za rehabilitaciju. Zaključili su to zajednički župan osječko-baranjski Ivan Anušić i dogradonačelnica Grada Osijeka Žana Gamoš tijekom jučerašnjeg posjeta poludnevnog boravka odraslih osoba s invaliditetom u Briješću, a koji djeluje u okviru Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”. Posjet koji je započeo gromoglasnim pljeskom dobrodošlice gostima, a koji nisu došli ni praznih ruku ni praznih obećanja, što je posebno pozdravila ravnateljica Centra Edith Lemal, koja je naglasila potrebu smještaja odraslih korisnika iznad 21 godine u ustanovu na cjelodnevni smještaj. Kako bi imali osiguranu skrb nakon smrti roditelja, odnosno rasteretili roditelje koji se skrbe o njima 24 sata na dan, korisnicima je, složili su se gosti, centar za rehabilitaciju prijeko potreban. Tomu ide u prilog činjenica da su u “Štarku” trenutno 54 odrasle osobe, a riječ je o bivšim učenicima koji su se ondje odgajali, obrazovali i rehabilitirali.

“Na ovom području sve do Zagreba centar za rehabilitaciju ne postoji, a očigledno su potrebe velike. Prema uzoru na to kako smo zajedno s Gradom Osijekom i dva ministarstva uspjeli napraviti Centar za autizam, mislim da možemo napraviti i centar za rehabilitaciju. Na nama je da osiguramo dostojanstvo ovim ljudima”, poručio je Anušić, koji je načelno već dogovorio sastanak gdje će se krenuti s konkretnim smjernicama, čak i rokovima, potom projektnom dokumentacijom te uređenjem imovinskopravnih odnosa. “Onda idemo u potragu za novcem te potom u samu gradnju”, dodao je župan.

Dogradonačelnica Gamoš, puna dojmova nakon posjeta korisnika programa poludnevnog boravka, naglasila je kako je lijepo vidjeti složnost rada u radno-okupacijskoj terapiji, odnosno radionici gdje korisnici izrađuju razne predmete, čak neke i po narudžbi. Poludnevni boravak, kaže, rezultat je odlične suradnje Grada i Osječko-baranjske županije i na tome se, dodala je, neće stati.

“Maksimalno ćemo se koncentrirati na centar za rehabilitaciju i pozvati Zagreb da se uključi te da konačno krenemo prema realizaciji tog prijeko potrebnog objekta”, zaključila je Gamoš.

Inače, Program poludnevnog boravka je sustav usluga socijalne skrbi Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku koji omogućuje odraslim korisnicima uslugu psihosocijalne rehabilitacije, brigu o zdravlju, prehrani te organiziranom provođenju slobodnog vremena, kao i radne okupacije.

”Te su osobe teško zapošljive, ne mogu pronaći svoje mjesto na tržištu te je njima ovaj rad u zaštićenim uvjetima najprimjereniji oblik radne okupacije”, pojasnila je Lemal.
M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike