Osijek
GUŽVA U PREDŠKOLSKOM SUSTAVU

Prvi rezultati upisa u vrtić: Ispod crte 104 mališana
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Apsolutnu prednost pri upisu u vrtić imat će djeca obaju zaposlenih roditelja

Unatoč tomu što su uoči redovitih upisa kapaciteti Dječjeg vrtića Osijek planski prošireni u odnosu prema lani, nakon što su svi roditelji predali upisnu dokumentaciju i povučena je crta, ispod nje ostala su čak 104 mališana! O tome tko će ostati bez mjesta u vrtiću, u konačnici će odlučiti novi pravilnik o sustavu bodovanja, koji do kraja mjeseca treba potvrditi Gradsko vijeće, no, sudeći prema prijedlogu pravilnika, apsolutnu prednost pri upisu imat će djeca obaju zaposlenih roditelja (ili zaposlenog samohranog roditelja).

892 zahtjeva
- Ukupno smo zaprimili 892 zahtjeva za upis djece u sustav Dječjeg vrtića Osijek za pedagošku godinu 2019./2020., što je više od raspoloživih mjesta koja smo planirali, a kojih je 788. Prednost će prema novom sustavu bodovanja dobiti djeca obaju zaposlenih roditelja (ili zaposlenog samohranog roditelja), ako ne u objektu koji im je prvi izbor, bar u objektu koji im je drugi izbor. Uglavnom, stojimo iza toga da će se za djecu obaju zaposlenih roditelja koja su prijavljena na redovitom upisu mjesto unutar sustava sigurno naći. No jasno je da mjesta ove godine neće biti za sve, odnosno odmah u rujnu za svu djecu nezaposlenih roditelja koji djecu žele upisati u naše programe prije svega radi socijalizacije. K tomu, valja naglasiti, skupine će biti formirane tako da se planski ostavlja mogućnost naknadnog upisa djece obaju zaposlenih roditelja tijekom godine - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj. Dodaje kako ipak novi sustav bodovanja pri upisu još treba proći potvrdu Gradskog vijeća 31. svibnja, nakon koje će se pristupiti izradi plana smještanja djece po podcentrima i skupinama.

Iz Dječjeg vrtića Osijek kažu i kako je novi sustav bodovanja u kontekstu davanja prednosti pri upisu zaposlenim roditeljima bio nužan kao podrška i poticaj mladim obiteljima u procesu pronalaska posla.

- Svjesni smo da će novi sustav bodovanja naići na negodovanje roditelja iz obitelji gdje je samo jedan zaposleni roditelj, koje dijete šalju u vrtić prije svega radi socijalizacije, ali vjerujem kako će u konačnici svi shvatiti da u situaciji kada mjesta za sve nema, neki sustav davanja prednosti mora postojati i da je ovaj napravedniji. Prošle smo godine išli na to da baš sva djeca budu upisana i skupine su već u rujnu bile popunjene do te mjere da, kada su nam se tijekom godine počeli javljati roditelji koji su iznenada dobili posao, nismo mogli odmah smjestiti njihovo dijete, nego su morali čekati ispis druge djece. Novi pravilnik sustav bodovanja jasno definira i postojanjem liste čekanja, na kojoj nije važno koliko dugo čekaš, nego koliko imaš bodova. U tome će kontekstu prednost uvijek imati djeca obaju zaposlenih roditelja - kaže Štambuk Čabaj.

Što kažu u Gradu?
No, kako je Grad Osijek ipak dužan nastojati osigurati uslugu za sve predškolce na svome području, postavlja se pitanje hoće li i na koji način to moći učiniti u idućoj pedagoškoj godini. Kao rješenje svakako se nameće subvencioniranje privatnih vrtića na gradskom području.

- Grad Osijek do sada je već subvencionirao boravak djece sa svoga područja u privatnim vrtićima. Činili smo to za Mali princ u Višnjevcu, što od ove godine više nije opcija jer se ondje otvara novi objekt u sustavu Dječjeg vrtića Osijek, te vrtić Regoč u Tenji, no u nešto manjem opsegu nego što Grad sufinacira boravak djece u Dječjem vrtiću Osijek. Usto, Grad je sufinancirao boravak djece u vjerskom vrtiću Marije Petković i vrtiću pri Prosvjetno-kulturnom centru Mađara, ali manjim dijelom. Dakle, subvencioniranje nije nepoznanica, ali uvijek postoje i neka druga riješenja - kaže pomoćnik pročelnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Osijeka Davor Brust.

Nakon završetka redovitih upisa za pedagošku godinu 2018./2019., dakle lani, Dječji vrtić Osijek imao je na raspolaganju 790 mjesta u vrtićima i jaslicama, a bio je zaprimljen 841 zahtjev za upis. Iako je tada bila riječ o 51 djetetu više za koje je bilo potrebno pronaći mjesto, svi su na kraju upisani - dijelom na račun očekivanog broja odustanaka od vrtića, dijelom zbog otvaranja novih skupina. No ove je godine takvih zahtjeva dvostruko više, pa je upitno hoće li se taj problem moći riješiti "kozmetičkim" zahvatima. U svakom slučaju, činjenica da su gradski vrtići prvi put nakon dugo vremena došli u situaciju da u njima nema mjesta ima i pozitivnu notu - podatak o 53 mališana više na redovitim upisima u odnosu prema lani može se iščitati i kao pokazatelj blagog porasta nataliteta. Ili bar pružiti nadu da se smanjuje odlazak mladih obitelji u inozemstvo.

Ivana Solar
Marija Štambuk Čabaj

ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

REZULTATI UPISA 7. LIPNJA, OBAVEZNA UPLATA AKONTACIJE DO 1. SRPNJA

Rezultati upisa bit će poznati i objavljeni 7. lipnja 2019. te će biti istaknuti u svim vrtićima i jaslicama. Tada će biti poznato tko će prema novom sustavu bodovanja biti ispod crte. Potom počinje treći formalni dio upisa, koji obuhvaća plaćanje akontacije, potpisivanje ugovora i izdavanje rješenja, što će biti organizirano od 10. do 21. lipnja u Upravi Dječjeg vrtića Osijek (na blagajni u prizemlju zgrade). Taj će se dio moći obaviti od 10. do 14. lipnja od 7 do 15 sati te od 17. do 21. lipnja od 7 do 17 sati. Roditeljski će se sastanak za svu novoupisanu djecu održati 14. lipnja u 18 sati u objektu u koji je dijete upisano. “Važno je napomenuti kako je akontaciju potrebano uplatiti najkasnije do 1. srpnja. Oni koji akontaciju ne uplate ostat će bez mjesta u vrtiću i ono će biti uklonjeno s liste čekanja. Do sada su mnogi roditelji bili komotni s akontacijom, pa su ju uplaćivali tek u rujnu. No s obzirom na podulje liste čekanja, to više nije moguće”, kaže Štambuk Čabaj.
Incijativa roditelja za novi sustav bodovanja
Novi sustav bodovanja, prema kojemu se prednost pri upisu daje djeci s oba zaposlena roditelja, pozdravila je i Inicijativa roditelja osječkih dječjih vrtića. “Inicijativa roditelja pozdravlja ovakvu odluku s obzirom na to da je takav sustav bodovanja bio prvi prioritet na našoj listi za poboljšanje kvalitete usluge koji smo uputili novoj upravi. Smatramo da apsolutni prioritet pri upisu moraju imati djeca obaju zaposlenih roditelja i da se ne može dogoditi da za djecu zaposlenih roditelja nema mjesta u gradskim vrtićima. To je pitanje zdravog razuma. Mi se godinama po našim vrtićima susrećemo sa situacijama da za djecu obaju zaposlenih roditelja nema mjesta, a da, s druge strane, prednost pri upisu imaju roditelji koji nisu u radnom odnosu. Nitko nema ništa protiv da u vrtić idu sva djeca radi socijalizacije, ali ako mjesta za sve nema, prioriteti su jasni”, kaže Benjamin Novoselec uime Inicijative.
Najčitanije iz rubrike