Regija
LUKA JE GENERATOR GOSPODARSKOG RAZVOJA

Povecan pretovar tereta u Vukovaru
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
VUKOVAR

Luka Vukovar generator je gospodarskog razvoja istočne Hrvatske, nalazi se na sjecištu nekoliko važnih hrvatskih i europskih koridora i plovna je 365 dana u godini. Direktor Marijan Kuprešak rekao je na konferenciji za novinare, održanoj u povodu posjeta gradonačelnika Ivana Penave sa suradnicima, kako su u prošloj godini ostvarili pretovar od gotovo 342 tisuće tona, što je 37,4 posto više u odnosu prema godini prije.

- Do povećanja pretovara došlo je porastom gospodarskih aktivnosti u Vukovaru, županiji i okolnim zemljama. U prva četiri mjeseca 2019. godine pretovarili smo 128.446 tona tereta, što je 101 posto više nego u tom razdoblju prošle godine. Imamo niz razvojnih projekata koje realiziramo u suradnji s Lučkom upravom - naveo je Kuprešak i naglasio kako imaju 70 zaposlenika, od kojih 90-ak posto ispunjava potrebe stručne spreme. Dodao je kako je prosječna netoplaća u prošloj godini iznosila 4.956 kuna, a uveli su i mjeru demografskog oporavka; za prvo dijete pet tisuća kuna, za drugo 7,5 i za treće 10 tisuća kuna.

- Na taj način planiramo i ostanak naših zaposlenika. Razvili smo suradnju i sa znanstvenom zajednicom na području digitalizacije i razvoja te strukovnim školama u gradu u smislu strukovne prakse - izjavio je i najavio kako će do novih zapošljavanja doći shodno povećanju prometa i aktivnosti u Luci Vukovar.

Istaknuo je i kako ulože oko milijun kuna godišnje u investicijsko održavanje. D. Korpoš
Sve više kruzera dolazi
Ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović pojasnio je kako su zaduženi za razvoj luka i pristaništa na Dunavu. “Imamo četiri koncesionara, od kojih je najvažniji Luka Vukovar. U prošloj smo godini ostvarili promet od 418 tisuća tona. Što se tiče razvoja pristaništa, s ponosom možemo reći kako svake godine sve više kruzera dolazi u Vukovar. Godine 2018. zabilježili smo 231 uplovljavanje s gotovo 32 tisuće putnika”, rekao je Jakumetović, dodavši kako će Lučka uprava i dalje pratiti razvoj luke kada je riječ o infrastrukturi.
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike