Regija
U KUŠAONICU POSTAVLJENA TUĐMANOVA SLIKA

Htjeli bi da sliku otkrije predsjednica Kolinda
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Slika je izrađena nekadašnjom tehnikom izrade boja koja jamči dugovječnost djela
KNEŽEVI VINOGRADI

Prije otprilike godinu dana u glavi Davorina Škofleka, dopredsjednika baranjske Udruge proizvođača rakije iz voća (UPRIV) rodila se ideja da u ‘‘suljošku‘‘ Kneževu kušaonicu postavi veliku umjetničku sliku prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana.

Godinu dana poslije, zamisao je realizirana. Iznad ulaznih vrata u prostoriju, kojom dominira masivni okrugli stol od slavonske hrastovine, svoje je mjesto našlo poprilično veliko umjetničko djelo autora Ivice Križanovića.

- Smatrao sam da je prvi hrvatski predsjednik zaslužio biti u našoj kušaonici, jer je nemjerljiv njegov doprinos za stvaranje Hrvatske i oslobođenje Baranje - priča Škoflek, nastavljajući kako je izradu slike povjerio Križanoviću, koji je upotrijebio nekadašnju tehniku izrade boja na bazi olova jer ona jamči dugovječnost, posebice u uvjetima koji baš i nisu prikladni za izlaganje umjetničkih djela. Tvrdi kako su se potrudili da slika bude impozantna te kako se do sada nije susretao s tako velikim slikama predsjednika Tuđmana.

- Pripreme i izrada slike trajali su pola godine. Nedavno smo ju postavili, ali to ne znači da je cijeli postupak završen. Iako su neki posjetitelji sliku već vidjeli, želja mi je da ju svečano otkrije predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović - kaže, naglašavajući kako je dopis sa zamolbom da to učini već poslan na Pantovčak, iz kojega je stigao odgovor.

- Dobili smo potvrdu da će predsjednica doći kada bude u blizini. Preciznijih informacija za sada nemamo i nadamo se da će naći vremena i doći kako bi otkrila Tuđmanovu sliku - ističe.

Veliki Tuđmanov portret ujedno je i dodatni sadržaj Kneževoj kušaonici. Podsjetimo, osim ‘‘tajanstvenih‘‘ odaja, prije dvije godine u njoj je vrata otvorila prva hrvatska banka rakije, smještena 3,5 metra pod zemljom. Svi ljubitelji ove žestice u trezore mogu pohraniti svoj primjerak te ga čuvati 5, 10 ili 15 godina. U jednom od trezora deponirana je i rakija princa Charlesa.

Ivica Getto
Linija Kneževih rakija ima oznaku “Izvorno hrvatsko”
Važno je istaknuti kako je cijela linija UPRIV-ovih Kneževih rakija, proizvedenih u destileriji u Kneževim Vinogradima, dobila oznaku Izvorno hrvatsko, čime se pohvaliti može rijetko koji baranjski proizvod. Pravo uporabe znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu, najmanje kao proizvodi ili usluge na razini Hrvatske kvalitete, a proizvedeni su na području Republike Hrvatske ili su nastali kao rezultat hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije. Inače, sve rakije proizvedene u UPRIV-ovoj destileriji su prirodne, a ‘’adut’’ im je rakija od dunje, premda se pohvaliti mogu drugim vrstama, poput onih od kajsije ili kruške. ‘’Inzistiramo na kvaliteti kojoj smo dali prednost nad kvantitetom jer to je jedini način opstanka. Stoga proizvodimo manje količine’’, tvrdi Škoflek.
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike