Regija
PRISJEĆAJU SE 5. OBLJETNICE OBRANE OD POPLAVE

Županjci su 2014. snagom zajedništva spasili grad
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
ŽUPANJA

Županjci će u subotu obilježiti 5. obljetnicu obrane od poplave koja je u svibnju 2014. prijetila općim potom s nesagledivim posljedicama za grad i njegove stanovnike.

Kod parka Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera podno savskog nasipa već u 8 sati počinje okupljanje sudionika biciklijade u organizaciji Rekreativno-biciklističkog kluba "Kotur". Obići će mjesto puknuća savskog nasipa u Rajevu Selu, koji nije izdržao silinu tisućljetnog vodostaja rijeke Save, što je i prouzročilo katastrofalne poplave u Cvelferiji, a posjetit će i Gunju. Povratak biciklista u Županju i doček uz grah i osvježavajuće piće predviđen je između 13 i 14 sati ispred restorana "Savska priča".

Okupljeni građani prisjetit će se dana kada su proživljavali najteže trenutke od Domovinskog rata. Županja je te kobne noći s petka na subotu, 16. na 17. svibnja 2014., bila na korak do katastrofe. Podivljala Sava rasla je 13 centimetara na sat i bilo je samo pitanje trenutka kada će golema vodena sila probiti nasip i potopiti grad. Građani su neumorno punili vreće s pijeskom i gradili zečje nasipe, i stari i mladi i muškarci i žene, maturanti su prekinuli norijadu i prihvatili se lopate. Županja je bila na nogama, branila se iz minute u minutu i izdržala... Spašena je zahvaljujući nadljudskim naporima, zajedništvu, slozi, snazi i volji građana. Županjci su obranili grad od vodene bujice koja je dosegnula povijesni vodostaj od 1191 centimetar i izdigla se metar iznad krune savskog nasipa, a obuzdavao ju je zečji nasip. Od Babine Grede do Gunje u zečje nasipe ugrađeno je više od 220.000 vreća s pijeskom, a samo na županjskom ataru oko 60.000.

Zbog ozbiljnosti situacije mjerodavni su gradonačelniku Davoru Miličeviću predlagali da se krene s hitnom evakuacijom građana. Miličević je to odbio, nije se htio pokoriti nabujaloj i moćnoj Savi i bez borbe joj prepustiti Županju. Nije bilo nimalo lako donijeti takvu odluku, rizik je bio golem. Ali pokazala se ispravnom i presudnom u obrani grada. Cijelo je vrijeme tvrdio da je nasip kod Županje čvrst i da će izdržati. Hladne glave i pribranošću smirivao je svoje sugrađane koji su snagom zajedništva obranili i sačuvali svoj grad.

U sklopu programa obilježavanja 5. obljetnice u subotu je za 9.30 sati predviđeno otvorenje izložbe fotografija "Crveni križ Županja u poplavi 2014." i susret s volonterima, a sat kasnije projekcija je dokumentarnog filma autora Franje Škegre.

Oko 13 sati nastupit će i Prva pjevačka konjica Sinđir. Konjički centar "Županjski kas" organizira mimohod jahača pokraj savskog nasipa do Cvelferije, a povratak u Županju je u nedjelju oko 14 sati.
M.Lešić Omerović
Savski sajam s bogatom ponudom
U organizaciji Turističke zajednice Županje, u subotu će u Parku Zavičajnog muzeja i na savskoj šetnici, od 9 do 15 sati, biti održan tradicionalni Savski sajam uz brojne izlagače, koji će prikazati bogatu tradicijsku baštinu i gastroponudu županjskog kraja. Sudjelovat će i Žetvena moba, ribiči će pripremati pečenu ribu, snaše listariće, uključit će se planinari, a za dobro raspoloženje pobinut će se tamburaši. Direktor Ureda TZ-a Mirko Bačić očekuje da će Savski sajam u Županji posjetiti i glumci koji sudjeluju na Festivalu glumca.
Razmišljalo se i da se 16. svibnja, kada su građani obranili Županju od poplava, proglasi Danom grada
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike