Regija
DONJI MIHOLJAC DOBIO KLUB KONOPAŠA

Umjesto da idu u birtiju, nedjeljom vuku konop
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC

I Donji Miholjac će imati svoje konopaše. Istina, već ih ima, ali treba ih još bolje organizacijski uvezati i uključiti više članova kako bi se moglo raditi na uvježbavanju i jačanju za nastupanje na natjecanjima i priredbama te tako predstavljati Donji Miholjac i susjedne općine Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina i Viljevo. Klub konopaša formiran je pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i općina Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina i Viljevo.

- Sve je počelo u veljači na skupštini udruge i za sada nas je 12 članova – kaže Zvonimir Golinac, voditelj i trener. Treninzi se održavaju svake nedjelje od 10 do 12 sati u dvorištu bivše vojarne.

- Dok žene kuhaju ručak, mi, umjesto da sjedimo u birtiji, vučemo konopac da potrošimo energiju. Još uvijek je ekipa u stvaranju. Svatko je dobrodošao, ne samo s područja Donjeg Miholjca i susjednih općina nego i okolice. Nama je važno da dobijemo mlade dečke i da ih pripremimo za natjecanja. Nije cilj samo natjecanje nego i druženje, upoznavanje drugih mjesta i ljudi – kaže Golinac, koji poziva zainteresirane koji žele biti dio ekipe konopaša da se jave na broj 092 269 7061.

- Potezanje užeta je dosta naporan sport. Vuče traju od 25 sekundi do minute. Tko vuče minutu, taj je zbilja izdržljiv, a u Hrvatskoj najjači konopaši dolaze iz Matulja i Škabrnje – objašnjava div, 55-godišnji Zvonimir Golinac, najveći (visok 207 centimetara), najteži i najjači donjomiholjački konopaš kojemu je čak 180 kilograma.

Dodaje da nije sve u težini i snazi.

- Jako je važna i tehnika, kako ćeš uhvatiti konop, položaj tijela, kako se ukopati, sve su to sitnice koje mogu odlučiti o pobjedniku - otkriva konopaške tajne Zvonimir Golinac. S.Fridl

Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike