Regija
TVRTKA SA NAJVEĆIM GOSPODARSKIM PROJEKTOM U VPŽ-U

Branini proizvodi u svim
trgovačkim lancima u RH
Objavljeno 15. svibnja, 2019.
VIROVITICA

Virovitička tvrtka Brana d.o.o. kroči sigurnim putem na domaćem tržištu, a potražnja raste i iz europskih zemalja jer su kvalitetno voće i povrće sve više traženi.

Plastenička proizvodnja ove uspješne virovitičke tvrtke prostire se na 3,5 hektara. Svoju uspješnu priču Brana je počela 2005. godine gradnjom hladnjače za voće i povrće u Virovitici, i od tada se bave trgovinom voća i povrća, organizacijom proizvodnje te praćenjem kooperanata, no unatrag 5 - 6 godina odlučili su se za primarnu proizvodnju. Prošle je godine virovitička tvrtka Brana završila s provedbom najvećeg gospodarskog projekta u Virovitičko-podravskoj županiji. Bio je to projekt iz Ruralnog razvoja, koji je prijavila i provela VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a kojim je podignuto šest hektara nasada jabuka. Pritom je sagrađeno i 1,6 hektara plastenika te nabavljena potrebna poljoprivredna mehanizacija i oprema. Bila su to ulaganja od 13,3 milijuna kuna. Ivan Obrovac, voditelj Poljoprivrednog sektora iz tvrtke Brane, naglasio je kako se Brana vodi pravilima sigurnosti hrane i visoke kvalitete koji su top-prioriteti politike tvrtke, prezentirajući uzgoj sadnica, ali i pripremu za berbu krastavaca koji će uskoro na tržište, sukladno tome, sva proizvodnja voća i povrća certificirana je prema sustavu GLOBALG.A.P.

– Na oko 0,50 hektara plastenika proizvodimo jagode, 1,50 hektara krastavaca. Uz velike, imamo 23 mala tunelska plastenika po 400 kvadrata, gdje uzgajamo mahune i papriku rogu prve klase. Nakon završetka sezone spomenutog povrća u svim plastenicima proizvodimo salatu za zimsko razdoblje te tako zatvaramo cjelogodišnji ciklus proizvodnje. U vanjskoj proizvodnji imamo mini lubenice i kupus te papriku roga koju proizvodimo za tvrtku Podravka, s kojom imamo ugovor – kaže voditelj Obrovac. Posebna priča ove tvrtke je proizvodnja jabuka u Suhopoljskoj Borovi. Lokacija samog voćnjaka nalazi se na obroncima Bilogore u Borovi, gdje najviša točka prelazi 200 metara nadmorske visine.

-Na toj lokaciji jabuka ima izrazito pogodnu mikroklimu, a posebno povoljnu ružu vjetrova, što znatno smanjuje opasnost od vremenskih nepogoda, a najviše tu mislim na kasne proljetne mrazove, koji su u posljednje vrijeme sve učestaliji i nanose velike štete našim proizvođačima. U Borovi nam je preostalo nešto slobodnih površina koje nisu pogodne za sadnju jabuka, pa u sljedećem razdoblju planiramo posaditi i borovnicu, koja je sve traženija na tržištu - nastavlja Obrovac. Ukupna količina proizvedenog voća i povrća s kooperantima je oko 6,5 tisuća tona godišnje s tendencijom rasta.

-Tržište nam je u cijeloj Republici Hrvatskoj, gdje radimo s gotovo svim trgovačkim lancima, ali izvozimo i u inozemstvo. Osim vlastite proizvodnje, imamo i stotinjak kooperanata kojima osiguravamo repromaterijal za proizvodnju te otkupljujemo od njih robu i dalje plasiramo – zaključio je Obrovac te naveo kako im je cilj u budućnosti daljnje širenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta i, u konačnici, razvoj lokalne sredine.

U odlično poslovanje ove tvrtke te kvalitetu domaćeg proizvoda uvjerili su se i saborski zastupnici Tomislav Sokol, Josipa Đakić i Vesna Bedeković te državna tajnica Nikolina Brnjac i predsjednik Hrvatske zajednice županija te župan šibensko-kninski Goran Pauk, koje je nedavno kroz plastenike proveo virovitičko-podravski župan Igor Andrović naglasivši kako je Brana dokaz kako je domaći proizvod najkvalitetniji i da ga se itekako može plasirati.

Vladimir Grgurić
Svoju uspješnu priču Brana je počela još 2005. godine gradnjom hladnjače za voće i povrće u Virovitici
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike