Kultura
IZLOŽBA U GALERIJI WALDINGER GRADSKIH GALERIJA OSIJEK

Sastavljanje novog tijela uz korištenje tehnologije trodimenzionalnog ispisa
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
OSIJEKU galeriji Waldinger Gradskih galerija Osijek do 26. svibnja može se pogledati izložba "A4 - 1. izdanje", čiji je autor Antonio Kutleša, a kustos Jurica Mlinarec.


A4 je nacionalni program koji povezuje studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti, a organizirala ga je Galerija umjetnina Split. Preko javnog natječaja na nacionalnoj razini koji je uključivao studente sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu izabrana je jedan umjetnik i jedan povjesničar umjetnosti. Nakon nultog izdanja i grupne izložbe na kojoj su se predstavili studenti i studentice četiriju hrvatskih sveučilišta, ovo je izdanje samostalna izložba. Naime, žiri - Anita Miloš, Silva Abramović, Luka Radica, Darko Škrobonja i Branko Franceschi, izabrao je prijedlog Antonija Kutleše i Jurice Mlinareca sa Sveučilišta u Zagrebu. Izložene skulpture nastale su s pomoću 3D printera.


"Kada govorimo o ljudskom tijelu, neupitna je fascinacija njime kroz povijest umjetnosti, a u taj kontinuitet možemo uvrstiti i rad Antonija Kutleše. Uočivši sve intenzivnije intervencije kojima se izlaže ljudsko tijelo kako bi se maksimalizirala njegova snaga i mogućnost adaptacije novim uvjetima, umjetnik problematizira granice takvog usavršavanja sastavljanjem novog tijela pritom se koristeći tehnologijom trodimenzionalnog ispisa", kaže kustos Jurica Mlinarec.


Antonio Kutleša rođen je u Zagrebu 1993. Godine 2012. maturira u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Grafički odjel. Iste godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje Preddiplomski sveučilišni studij Likovne kulture; Preddiplomski studij završava s pohvalom ALU za uspješan rad, a potom upisuje Diplomski sveučilišni studij Likovne kulture, s glavnim umjetničkim predmetom Grafika i primijenjena grafika, u klasi profesorice Ines Krasić. U rujnu 2018. diplomira s izvrsnim uspjehom i nagradom akademskog vijeća ALU. Tijekom studija izlaže radove u sklopu ArtJAM-a u HDLU te u sklopu 4. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom Depresija u stoljeću uma. Od važnijih grupnih izložbi izlagao je na 7. Hrvatskom trijenalu grafike.
Jurica Mlinarec student je diplomskog studija Povijest umjetnosti i Anglistika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stažirao je u Laubi, gdje je obavljao razne administrativne zadatke, vodstva izložbi, izrađivao fotografsku i video dokumentaciju, vodio brigu oko društvenih mreža, kao i prijevoda službenih kataloga galerije. Nakon stažiranja nastavlja suradnju kao vanjski suradnik u ulogama prevoditelja i povremeno fotografa. Prevodio je u nizu projekata, poput službenih kataloga za predstavljanje Hrvatske na Bijenalu dizajna u Londonu te međunarodnog festivala dizajna Dan D, a trenutno je u ulozi prevoditelja uključen u rad Galerije SC u Zagrebu. D. Kovačević
Možda ste propustili...

IZLOŽBA "PRAPOVIJESNA AVANTURA" U GALERIJI AMZ-a

Iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

GOSTOVANJE U VINKOVCIMA U SUBOTU, 15. VELJAČE

Kako?... i zašto ubiti muža?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRIO FANTASTICO: ČILE, UKRAJINA, SRBIJA

Carmen: Don José, Escamillo i Micaëla u Osijek stižu s tri strane svijeta

2

"PLOHA" PETRA KATAVIĆA U ZAGREBAČKOM SC-u

Promišljanje likovnosti kroz geometrijske i arhitektonske pojmove

3

"KAUCSURFING" PONOVNO GOSTUJE U STUDIJU EXIT

Kolaž autobiografskih elemenata i fragmenata vlastite svakodnevice