Dome slatki dome
SAVJETI

Kako čistiti drvene obloge na terasi
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Drvo na terasama izloženo je mahovini, insektima, vremenskim neprilikama i prljanju

Drvene podne obloge na vanjskim površinama odraz su vraćanja prirodnim materijalima. Na tržištu je iz dana u dan sve veća ponuda sredstava koja održavaju ljepotu drva izloženog različitim vremenskim utjecajima.

Na terasama

Postoje sredstva za čišćenje terasa, ulja za terase i sredstva za uklanjanje sivih pjega. Drvo na terasama izloženo je mahovini, insektima, vremenskim neprilikama i podložno je prljanju. Za uklanjanje mahovine i nečistoća koristi se sredstvo za čišćenje terasa. Za čišćenje drvenih podnih obloga ne smiju se upotrebljavati jaka sredstva. Zbog upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje vlakna drva olabavljuju i nepopravljivo se oštećuju. Druga česta metoda čišćenja prljavštine i mahovine ribanje je četkom, vodom i sredstvima za bijeljenje (ponekad se dodaje kuhinjska sol da bi se postigli bolji rezultati).


Većina sredstava za čišćenje miješa se s vodom. Smjesa se nanosi četkom tako da se dobro namoči cijeli pod. Na dijelove s više nečistoće nanesite više sredstva za čišćenje. Najbolji rezultati postižu se ako četkom trljate uzdužno po daskama. Nakon čišćenja ostavite površinu da se suši tri-četiri dana. Zatim podove temeljito operite vodom i možete ih još jednom iščetkati. Na potpuno čist pod nanesite ulje za drvo za terase.
Ulje


Neki stručnjaci su mišljenja da većina vrsta drva koje se upotrebljavaju za terase već sadržavaju dovoljnu količinu ulja. Drugi brane stavove da je upotreba ulja osnovna njega za sve vrste podova od drva. Ulja dostupna na našem tržištu drvo duboko impregniraju čime stvaraju moćnu i otpornu površinu i ističu prirodnu boju. Osim toga drvo se s pomoću ulja štiti od prljavštine i odbija vodu. Neka ulja imaju i funkciju UV zaštite, ovisno koliko pigmenta sadržavaju. Naime, ulja bez ili s vrlo malo pigmenata imaju nižu zaštitu od UV zračenja. Ulja za drvo koje se postavlja na otvoreni prostor uglavnom su na bazi prirodnih ulja. Uz njih, na tržištu se mogu pronaći i ulja koja se otapaju u vodi i nisu štetna za okolinu.


Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna